“Najviši državni interes zaštita istine o agresiji, genocidu i drugim zločinima”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas s predstavnicima Udruženja žrtava i svjedoka genocida o aktivnostima Udruženja, te “aktuelnim nasrtajima na istinu o genocidu i drugim zločinima počinjenim tokom agresije na BiH”.

Podcrtano je da su aktivnosti na potkopavanju istine o agresiji i genocidu koordinirane od istih političkih i institucionalnih centara iz kojih je i vršena agresija na BiH i sveukupna zločinačka kampanja.

Naglašeno je da je Bosna i Hercegovina usvojila revidiranu Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, te da je obaveza Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prema ovom dokumentu, da se primarno bavi predmetima s A-liste koji su dostavljeni iz Haškog tribunala, na osnovu istraga koje je provelo Haško tužilaštvo.

Istaknuto je da je zabrinjavajući trend u procesuiranju ratnih zločina pokušaj pravljenja diskontinuiteta u odnosu na nalaze Haškog tribunala, te pokušaj da se uspostavi paritet u podizanju optužnica, kako bi se Armija RBiH izjednačila s VRS-om i HVO-om, čime se odstupa od prave svrhe procesuiranja ratnih zločina.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je dao podršku aktivnostima Udruženja i kazao da je “najviši državni interes zaštita istine o agresiji, genocidu i drugim zločinima koja je utvrđena u presudama međunarodnih i sudova u Bosni i Hercegovini”.

Delegaciju Udruženja žrtava i svjedoka genocida činili su predsjednik Udruženja Murat Tahirović i predsjednik Nadzornog odbora Udruženja Irfan Ajanović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor: https://ba.n1info.com/