NAJAVA IZ MINISTARSTVA ZA BORAČKA PITANJA: Počinje isplata majske egzistencijalne naknade…

Počinje isplata majske egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina i ostalih mjesečnih kantonalnih naknada.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je uputilo naloge za plaćanje mjesečnih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, a koje se obračunavaju centralizirano, uz direktnu uplatu sredstava resornog ministarstva direktno prema bankama.

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida sa utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto (dječiji dodatak) počinje danas, uz napomenu da se naknada od marta 2023. godine isplaćuje u iznosu od 104,25 KM po djetetu. U obračun su uključene 982 osobe za 1.488 djece.

Pravo na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, nosioce “Partizanske spomenice 1941” i djecu šehida – poginulog borca – branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa započet će sutra.

U ovaj obračun uključene su 742 osobe.

Isplata naknada za personalnu asistenciju za ratne vojne invalide – paraplegičare i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe počinje u srijede, 7. juna 2023. godine. U obračun je uključeno 167 osoba.

U četvrtak, 8. juna ove godine planirana je isplata egzistencijalnih naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina, i to za 2.864 osobe, najavili su iz Ministarstva za boračka pitanja KS.