Nacionalni demokratski institut: Dodik nema većinsku podršku naroda u RS-u za nezavisnost entiteta

Nacionalni demokratski institut (NDI) koji je američka nevladina i nestranačka organizacija sprovela je anketu i objavila rezultate u kojoj je učestvovalo 2.518 ispitanika, od kojih je 1.564 u Federaciji BiH te 894 u RS.

Anketa je sprovedena u decembru prošle godine.

Kako navodi NDI 48 posto ispitanih u RS je reklo da je protiv povlačenja predstavnika tog entiteta iz državnih institucija BiH, a 45 posto ispitanih u manjem bh. entitetu reklo je da je protiv nezavisnosti.

 

Veliko istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta u Bosni i Hercegovini pokazalo je da manjina ispitanika u entitetu RS, njih tek 34 posto, podržava deklariranu namjeru lidera Milorada Dodika da povuče predstavnike tog entiteta iz državnih institucija.

To su samo neki detalji NDI-jevog istraživanja rađenog u decembru prošle godine. Rezultati su objavljeni 13. maja.

Predstavnici NDI u BiH prezentirali su ih tokom ovog mjeseca liderima niza stranaka u BiH.

Bosanski Srbi, sa nekadašnjih 55 posto (2020.) krajem prošle godine došli su do 64 posto podrške aktivnostima na ulasku BiH u Uniju, jedan je od podataka ankete koju je za potrebe NDI sproveo Ipsos.

Ukupno, 85 posto stanovnika Bosne i Hercegovine želi da naša država što prije bude dio Evropske unije. To je, ističe NDI, rekordna podrška. Osim 64 posto bosanskih Srba, čak 94 posto bosanskih Hrvata to traži. Isti stav ima i 92 posto anketiranih Bošnjaka.

Dodikovu proklamiranu želju za nezavisnošću entiteta RS podržava 35 posto bosanskih Srba.

Izvor:avaz.ba