Na pomolu raskol u HDZ BiH? Kiseljak i Novi Travnik bijesni

Nakon što je Marinko Čavara “presjekao” s listom kandidata za ministre u Vladi SBK, nezadovoljnici napustili sastanak. Predsjednik kiseljačkog odbora najavio da će “preispitati svoje dalje djelovanje”.

Nezadovoljni sastavom buduće Vlade Srednjebosanskog kantona, predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, odbor Kiseljak, napustili su sinoć sastanak Kantonalnog odbora ove stranke.

“Iako ovaj odbor još nikad nije izgubio vlast, jedan je od većih i po veličini, brojnosti članstva kao i rezultatima, po rezultatima općinske administracije da ne pričam, ostali smo bez resora. Nejasni su kriteriji KO HDZ BiH, odnosno očito da ih i nema. Kiseljak je insistirao na jednom ministarstvu i to onom koji ne bira SDA (srpsko mjesto) i u skladu s tim smo poslali ime odnosno prijedlog. Protiv ministra Markovića nemamo ništa, dapače, ali s obzirom kako će na koncu o srpskom ministru odlučiti SDA, tražili smo neki od drugih resora. S obzirom kako logičnog objašnjenja na sjednici nije bilo, predstavnici Kiseljaka su napustili istu i ostaje nam preispitati daljnje djelovanje” kazao je medijima predsjednik OO HDZ BiH Kiseljak Mladen Mišurić – Ramljak.

Sve je počelo time što je SDA nezaobilazan za formiranje Vlade.

Ta stranka nominirala je aktuelnog premijera Tahira Lendu.

Ova partija zadržala je dosadašnje resore u Vladi. Uz Lendu, ministri će biti Advan Akaljić, Sedžad Milanović i Amir Šečibović.

HDZ-u su pripali stari resori i iz stranke su odlučili malo osvježiti tim.

I tu je krenulo.

Zatraženo je i od OO HDZ BiH Kiseljak da dostavi svoj prijedlog za ministra. Oni su to i učinili.

A onda su na Kantonalnom odboru nadglasani.

“OO HDZ BiH Kiseljak ima više glasova nego Busovača i Kreševo zajedno. I oni će ponovno dobiti ministre iz reda svojih organizacija. Mi ne” rekao je novinarima Mišurić-Ramljak, koji je i načelnik Općine Kiseljak.

Mediji prenose i da je odlučujuću ulogu u izboru kadrova HDZ BiH imao Marinko Čavara. On je, prema tvrdnjama, bio taj koji je “presjekao” i stao uz već ranije utvrđenu listu ministara.

To je izrevoltiralo predstavnike HDZ Kiseljak koji su napustili sjednicu i prijete izlaskom iz stranke. Navodi se i da su uz njih i predstavnici OO HDZ BiH Novi Travnik.