Munira Subašić: Gutereš će posjetiti Srebrenicu u ovoj godini

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, nakon sastanka s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antonijem Guterešom (Antonio Guterres), iz Njujorka je za Anadoliju izjavila kako će Gutereš u ovoj godini posjetiti Srebrenicu.

Gutereš se jučer u New Yorku sastao s predstavnicima udruženja žrtava i majkama Srebrenice. Subašić, koja je prisustvovala sastanku, u razgovoru s novinarom Anadolije, kazala je kako su s Guterešom razgovarali o ukupno devet tačaka.

– Bilo je devet tačaka o kojima smo razgovarali, iznijeli smo naše probleme s kojima se kao žrtve genocida suočavamo. Razgovarali smo o presudama koje je donio Haški tribunal. Znamo da je Haški tribunal završio misiju onako kako treba, zahvaljujući Bramercu (glavni tužilac Haškog tribunala) i drugima. Pitali smo kako planira zaštititi presude koje se stalno negiraju i veličaju ratni zločinci, pitali smo šta će uraditi po tom pitanju – kazala je Subašić.

Fond za sve žrtve
Navela je kako su tokom susreta, između ostalog, tražili, odnosno podržali i prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je ranije od UN-a zatražio da arhiv Haškog tribunala bude prebačen u Sarajevo. Tražili su također spomen-sobu posvećenu genocidu u Srebrenici, kao i osnivanje fonda za reparaciju žrtava.

– Tražila sam da to bude fond za sve žrtve u Bosni i Hercegovini – poručila je Subašić.

Na pitanje da li je zadovoljna odgovorima generalnog sekretara i kakav je njen opći dojam sa sastanka u Njujorku, Subašić je kazala:

– Dok sam pričala, gledala sam ga u oči, sve je pisao, kao i njegovi saradnici. Dao nam je punu podršku i odgovorio je na svako naše pitanje pojedinačno. Nije gledao na vrijeme, čak smo duže razgovarali od predviđenog. Više puta su ga zvali, ali on nije prekidao. To nam je posebno značilo. Sastanak je trajao skoro cijeli sat.

Kazala je kako je porodicama žrtava najvažnije da presude budu zaštićene.

– Tražili smo od generalnog sekretara da se ponovo u Generalnoj skupštini UN-a pokrene glasanje o rezoluciji (o Srebrenici), jer to Vijeće sigurnosti ranije nije uspjelo, ali Generalna skupština može – kazala je Subašić, napominjući kako je zadovoljna sastankom, jer je Gutereš obećao dati svaku podršku.

Ranije posjetio Srebrenicu
Pozvala je generalnog sekretara da posjeti Srebrenicu, a na pitanje mogu li ga očekivati na ovogodišnjoj komemoraciji i dženazi 11. jula u Potočarima, odgovorila je:

– Ove godine možda ne očekujemo (dolazak na dženazu 11. jula), ali on (Gutereš) neće čekati 11. juli, on će posjetiti Srebrenicu u ovoj godini.”

Podsjetila je da je Gutereš ranije posjetio Srebrenicu kao predstavnik Vlade Portugala, te kako on sigurno neće dozvoliti da završi misiju kao generalni sekretar UN-a, a da ne bude u Potočarima.

Na kraju je dodala kako je tokom sastanka pohvalila Tužilaštvo u Hagu na čelu s glavnim tužiocem Seržom Bramercom, posebno u kontekstu posljednje presude Simatoviću i Stanišiću.

Predstavnici udruženja žrtava ostaju u Njujorku danas i sutra.

Osim s Guterešom, sastali su se i sa specijalnom savjetnicom za prevenciju genocida UN-a, danas ih očekuje susret s šeficom opštih poslova, a sutra sa političkim savjetnikom.