MOŽETE SPASITI ŽIVOT: Naučite pružiti prvu pomoć kada se neko onesvijesti

 

Mnogi od nas su bar jednom u životu postali svjedok nesreće: neko je doneo munjevitu odluku i vratolomnom brzinom pohitao u pomoć, dok je drugi zbunjeno spustio ruke.
Jer danas je tako, nisu svi upoznati sa time šta uraditi u kritičnoj situaciji.

Kratki i iznenadni gubitak svijesti ili nesvjestica je hitan slučaj od kojeg niko nije imun.

Strah, nervozni šok, fizička iscrpljenost ili nedovoljna količina svežeg vazduha u sobi – razloga je puno, ali zaključak je samo jedan: u ovom slučaju svi treba da mogu da pruže prvu pomoć.

Prva pomoć za nesvesticu je osnovna vještina koju mora da savlada svaka svjesna osoba. Danas za vas “Dnevni Magazin” piše kako pravilno pružiti prvu pomoć i što prije povratiti svijest čovjeka.

Zapišite ove savjete ili naučite napamet – niko nije siguran od kritične situacije.

Ovo su simptomi koji prethode nesvjestici:

Vrtoglavica, iznenadna slabost, mučnina, zamagljen vid, zujanje u ušima, utrnulost ekstremiteta simptomi su koji prethode nesvjestici.
Puls je slab, površan, krvni pritisak je naglo smanjen.
Reakcija na svjetlost je slaba, refleksi su često depresivni.
Koža je blijeda, hladna na dodir, prekrivena znojem.
U trenutku gubitka svesti, žrtva pada. Ovaj simptom je posledica odbrambenih mehanizama tijela: ispostavlja se da se u vodoravnom položaju snadbijevanje krvi mozga normalizuje, pa se nakon nekog vremena pacijent sigurno vraća u svijest bez spoljne pomoći.

A koji su razlozi?

Ponekad je lako utvrditi uzrok gubitka svijesti, to može biti fizička iscrpljenost.

U nekim slučajevima uzrok nesvjestice nosi mnogo više opasnosti, a kako bismo bili sigurni da ćemo shvatiti šta je izazvalo iznenadni napad, reći ćemo vam koje vrste nesvjestice postoje.

Vasovagalna sinkopa (nesvjestica)

Niko nije imun na takvu nesvjesticu, naročito ljudi koji su previše impulsivni.

Strah, anksioznost, napetost, kašalj, vid krvi, pa čak i smeh mogu biti uzrok kratkotrajnog gubitka svijesti.

Iako je ovo najsigurnija vrsta nesvjestice, svi bez izuzetka moraju biti u mogućnosti da pruže prvu pomoć u takvoj situaciji.

Srčana sinkopa (nesvjestica)

Zatajenje srca, aritmija i srčani udar mogu biti praćeni gubitkom svijesti.

Ovo je situacija u kojoj je potrebno odmah identifikovati uzrok nesvjestice, preduzeti odgovarajuće mjere i pozvati hitnu pomoć.

Posturalna sinkopa (nesvjestica)

Nesvjestica se može javiti nakon dužeg boravka u stojećem položaju, sa oštrim prelazom iz horizontalnog u uspravni položaj, uz značajan gubitak krvi, anemiju ili dehidraciju.

Neurološka sinkopa (nesvjestica)

Moždani udar, migrena, prekomjerno vežbanje i pregrijavanje su drugi uzroci gubitka svijesti koji ne treba zanemariti.

Kako da pružimo prvu pomoć:

Prvo što odmah treba uraditi je da žrtvu stavite u vodoravni položaj na leđima sa donjim udovima podignutim za 45 ° (položaj Trendelenburg) tako da glava i ramena budu ispod nivoa karlice. Dovoljno je položiti noge pacijenta na stolicu ili, na primer, na klupu, ako se nevolja dogodila na ulici.

Dalje, potrebno je osigurati dovoljan protok kiseonika, i to: otkopčati dijelove odjeće koji se stežu (kragna košulje, manžete, kaiš, ukloniti šal) i otvoriti prozore u sobi. Takođe treba da okrenete glavu žrtve na jednu stranu da biste izbjegli aspiraciju na povraćanje.

Ako je moguće, potrebno je u nos pacijenta doneti pamučni bris koji je navlažen nadražujućom supstancom (amonijakom, sirćetom, esencijalnim uljem oštrog mirisa) kako bi se podstakli respiratorni i vaskularni centri. Udisanje para amonijaka obično pomaže žrtvi da za kratko vreme vrati svijest.

Još jedan efikasan način pomoći je žrtvi staviti mokar i hladan peškir na čelo ili navlažiti lice hladnom vodom, potapšati obraze i intenzivno trljati uši.

Sa produženim gubitkom svijesti, žrtvi treba da spustite gornje i donje udove, prekrivate jastučićima za grejanje ili pokrivate pokrivačem, a po povratku u svest dajte mu topli čaj i smirite ga.

Ni u kom slučaju nemojte podizati pacijenta nakon povratka u svijest! Ostanite razumni i hitno pozovite hitnu pomoć. Nesvestica može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, pa žrtvi svakako treba stručni pregled.

Nesvjestica nije rijetka pojava, a sposobnost da napravite pravi izbor bez drhtanja u koljenima i pružite žrtvi prvu pomoć može spasiti život.

Podijelite ove savjete i sa svojim prijateljima, svima mogu koristiti.

Izvor: dnevni.rs