MOŽE LI MARIO KORDIĆ BITI NASLJEDNIK DRAGANA ČOVIĆA?

Zagrebački, obično dobro obavješteni, tjednik „Nacional“ uzburkao je ovih dana političku scenu u Mostaru i BiH tvrdnjama kako se premijer RH i lider HDZ-a sprema podržati kandidiranje mostarskog gradonačelnika Marija Kordića za člana Predsjedništva BiH, umjesto – do sada neupitnog Dragana Čovića.

„Nacional“ ide i par koraka dalje pa tvrdi kako je to „politički kraj Čovića“, koji već godinama vlada sa HDZ-om BiH i „političkim konzorcijem“ HNS BiH.

Ovu „bombastičnu vijest“ je već „uljudno“ demenatovao gradonačelnik Kordić, ali znate kako se se kaže: „Gdje ima dima – ima i vatre“. Posebno jer su, kako saznajem od dobro obavještenih izvora, javni odnosi Plenkovića i Čovića jedno, a oni iza zatvorenih vrata nešto – sasvim drugo.

Javno „Plenky“ je prisiljen igrati ulogu Čovićevog najboljeg prijatelja i to iz više razloga: Prije svega zbog hrvatske „duboke države“, zatim dijela stranačkog aparata vlastite stranke, te na kraju i ekstremne desnice, koja zdušno podržava san o nekakvoj obnovi Herceg-Bosne.

Da ova Čovićeva ekipa nikako nije mala ili neutjecajna najbolje svjedoče izjave hrvatskih akademika, koji otvoreno zazivaju treći entitet i novu-staru Herceg-Bosnu. Plenković je samo zbog toga prisiljen da sa Čovićem i njegovim idejama, koje uključuju i praktičku koaliciju sa Dodikom i Vučićem igra krajnje oprezno i sa dozom (javnog) uvažavanja.

Čak i ako mu se diže kosa na glavi zbog „ruskih veza“, koje se u toj koaliciji jednostavno „podrazumjevaju“.

Naslovnica