MLAKA VODA SA LIMUNOM: Ubrzava varenje, topi višak masti, a osvježava dah…

 

Započeti novo jutro uz čašu vode sa sokom od limuna postalo je gotovo znak dobre forme među onima koji brinu o svom zdravlju.

Ovo jednostavno piće, pije se na prazan stomak, savršeno hidrira i čisti tijelo, zasićuje neophodnim vitaminima i daje energiju.

Da biste napravili piće, samo dodajte 2 kašike sveže isceđenog limuna u čaši tople vode. Za lepši ukus možete dodati 1 kašičicu meda. Zdravstveni eliksir je spreman!

“Dnevni magazin” vam donosi 10 razloga za korištenje ove vode sa limunom:

Ubrzava varenje

Limun ima svojstva koja stimulišu proizvodnju žuči, što pomaže procesu varenja. Hrana se bolje probavlja, a bolje i apsorbuje.

Pomaže u smanjenju težine

Limun sadrži puno pektinskih vlakana koja smanjuju apetit i doprinose dužem osjećaju sitosti.

Čisti kožu

Posle 3 dana pijenja vode sa limunom primijetit ćete da je koža postala svjetlija.

Krv zasićena vitaminima i kiseonikom njeguje svaku ćeliju: tijelo se podmlađuje ne samo iznutra, već i spolja.

Stimuliše naš imuni sistem

Voda od limunovog soka nije samo izvor vitamina C, koji je odgovoran za otpornost na bolesti, ovo piće pomaže boljoj apsorpciji gvožđa i kalcijuma iz hrane.

Povećava energiju

Vitamini, minerali i esencijalna ulja sadržana u limunu deluju kao prirodni antidepresivi u tijelu. Takođe limunska voda normalizuje nivo glukoze u krvi, doprinoseći osećaju vitalnosti. Ovo piće može u potpunosti zamijeniti šolju kafe ujutru!

Osvežava dah

Poznato je da je pljuvačka sposobna da ubije patogene mikrobe u ustima.

Limunov sok, povećavajući salivaciju, pomaže u suočavanju sa lošim zadahom.

Normalizuje kiselost

Limunska kiselina pomaže u održavanju potrebnog nivoa pH u tjelesnim tečnostima, pomaže u uklanjanju mokraćne kiseline, čija akumulacija dovodi do različitih bolesti zglobova.

Čisti infekcije grla

Limunov sok poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima. Razrjeđivanjem vode i ispijanjem pre doručka, očistite usta i grlo, a to sprečava infekcije.

Normalizuje krvni pritisak

Ispostavilo se da je napitak od limuna sličan nekim lijekovima za hipertenziju. Takođe smanjuje sposobnost bubrega da proizvode angiotenzin, hormon koji sužava krvne sudove, povećavajući krvni pritisak.

Čišćenje urinarnog trakta

Limunska voda dobro radi i kao blagi diuretik i mijenja pH urina. Prolazeći kroz urinarni trakt, takav urin ih efikasno čisti od bakterija nakupljenih tokom spavanja.

Ali čak i takav zdrav napitak ima kontraindikacije: dijabetes melitus, gastrointestinalne bolesti, alergija na agrume.

Pripremite i vi svoju limunovu vodu.

Izvor: dnevni.rs