MLADE BOROVE ŠIŠARKE: Kako spremiti moćan narodni lijek za štitnu žlijezdu

Stanje nedovoljnog stvaranja hormona štitne žlijezde zove se hipotireoza. Najčešći uzrok hipotireoze je hronična autoimuna upala štitnjače.

Osobama koje pate od ovog stanja, narodna medicina preporučuje sljedeći jednostavan recept od samo dva sastojka, koja možete vrlo lako da nabavite.

Sastojci koji su potrebni:

15 mladih borovih šišarki
50ml domaće rakije
Upute za pripremu recepta:

U proljeće uberite 15 mladih borovih šišarki (veličine od 3-5 cm). Samljite ih što je moguće sitnije. Prelijte ih sa 50 ml kvalitetne votke ili domaće rakije i ostavite da odstoje u poklopljenoj tegli deset dana. Nakon toga, procijedite tečnost

Kada i koliko uzimati:

Pijte po pet kapi tri puta dnevno. Kura neka traje tri nedelje.

Kako bor utiče na naše zdravlje

Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini u liječenju reume i pročišćavanju disajnih organa, kao i lečenju kašlja i plućnih oboljenja, te hipotireoze.

Bor je jedan od najrasprostranjenijih četinara i svi dijelovi ovog drveta imaju ljekovita svojstva. Dobra strana bora je što ga ima tokom cijele godine, a najdjelotvorniji je kada se njegovi ljekoviti dijelovi skupljaju tokom proljeća.

Ljekovito dejstvo imaju iglice bora, mladi izdanci, mlade šišarke, smola i kora bora. Iglice se koriste svježe, jer se njihovim sušenjem gubi vitamin C, kojim je ovaj četinar bogat. Malo ko zna da je ljekovitost iglica veća i do 80 odsto, ako se iglice izlome na manje dijelove.

Šišarke bora se upotrebljavaju dok su mlade, veličine od 3-5 cm, jer njihovim daljim zrenjem poprimaju drvenasti oblik i gube sva ljekovita svojstva.

Takođe za zimu često ostavim teglu meda od šišarki koji spremam. U šumi skupim mlade zelene šišarke, prelijem ih vodom da budu pokrivene, a nakon toga ih kuham 20 minuta u zatvorenoj posudi. Posle toga treba da odstoje 24 sata. Onda se u to dodaje šećer u razmeri 1 : 1 i kuha se kao običan džem. Tri puta na dan uzima se po kašičica meda od jele radi jačanja imuniteta usled bilo kog oblika prehlade, gripa i bolesti disajnih puteva.

Spremite ga i vi!

Izvor: lijekizprirode.com