MINISTRICA VLAISAVLJEVIĆ TRAŽI POLICIJSKU ZAŠTITU: “Očekujem da FUP promptno reagira i obezbjedi mi 24-satno osiguranje!”

 

“Današnja zbivanja u Sarajevu, silna priopćenja, pozivi na ostavku i sve ostalo nisu ništa drugo nego pokušaj da se preko mene razbije tek uspostavljena Vlada FBiH koja je krenula s radom u pozitivnom smjeru”, izjavila je ministrica Vlaisavljević za mostarski portal Dnevnik.ba.

Portal tvrdi da su “riječi ministrice Vlaisavljević izvučene iz konteksta i dano im je novo značenje, koje potpuno radikalizira i mijenja poantu njenog izlaganja”.

“Vlaisavljević je svoj govor temeljila na naučnim tekstovima o penologiji, priručnicima za kivično pravo, studijama s Oxford University Press i drugih relevantnih svjetskih naučnih institucija koje se bave tretiranjem ratnih zločinaca nakon odslužene kazne. Pripisuje joj se kako tobože podržava ratne zločince što ona ni u jednom trenutku nije izgovorila tokom emisije, što se lako može i provjeriti uvidom u ‘sporne’ rečenice”, piše prohadezeov portal pokušavajući odbraniti ministricu Vlaisavljević.

“Ovo podmetanje, uobičajeno za sarajevsku medijsku scenu, za posljedicu je imalo buđenje najnižih strasti kod značajnog broja građana, gotovo svih sarajevskih portala i ostalih sarajevskih medija. Tako je nakon niza tipično garniranih tekstova ministrica Vlaisavljević počela dobivati prijetnje upućene kako njoj tako i njenoj obitelji”, tvrdi portal Dnevnik ba.

“Degutantno je ovo što mi sarajevska medijsko-politička scena po tko zna koji put radi. Riječi su izvučene iz konteksta, premda ne treba zanemariti činjenicu da su za jučerašnju i današnju eskalaciju počeli utirati put samim kandidiranjem mene za ministricu. U tipičnoj sicilijanskoj zasjedi, umjesto najavljene teme o planovima za rad ministarstva, podmetnuli su pitanja i teme uz degutantne konstatacije same voditeljice da me se ponovno može proglasiti fašistkinjom. Današnja zbivanja u Sarajevu, silna priopćenja, pozivi na ostavku i sve ostalo nisu ništa drugo nego pokušaj da se preko mene razbije tek uspostavljena Vlada FBiH koja je krenula s radom u pozitivnom smjeru”, izjavila je ministrica Vlaisavljević za Dnevnik.ba rekavši kako je već naviknuta na ovakve događaje.

“Ovo nije prvi put da mi se nešto slično događa. No, poručujem da me prijetnje neće zastrašiti i da me vulgaran, huškački i govor mržnje koji mi je upućen neće pokolebati u namjeri da što bolje obnašam svoj posao i dužnost na koju sam izabrana. Isto tako, uvijek ću na isti i principijelan način odgovarati na postavljena mi pitanja. Oni koji su ikada pročitali ponešto iz međunarodnih akata, znanstvenih tekstova koji se odnose na ‘sporne’ riječi koje sam izgovorila znat će o čemu sam govorila jer su moje rečenice utemeljene isključivo na znanstvenim tekstovima posebice onih koji se odnose na penologiju i kazneno pravo a ne na iznošenje osobnog stajališta o bilo kojoj temi. Vrijeme je da konačno naučimo kako medijsko huškanje čini najveće zlo našoj domovini a tu odgovornost ne snose gosti kojima se podmeće nego mediji i urednici koji plasiraju takvu vrst komunikacije i obraćanja javnosti”, rekla je ministrica Vlaisavljević.

Mostarski portal dalje tvrdi da je “Sanja Vlaisavljević već godinama na meti velikog dijela sarajevske javnosti jer upozorava na činjenicu da je glavni grad BiH nasilno pretvoren u jednonacionalnu, konzervativnu i teokratsku sredinu u kojoj se drugi i drugačiji ne treba ničim isticati a posebno ne smije kritizirati glavne društvene mitove”.

Ministrica Vlaisavljević očekuje kako će FUP promptno ministrici osigurati 24-satno osiguranje i time dokazati da im je zaštita sigurnosti građana na prvom mjestu i da se u ovaj segment politika neće miješati.