MINISTAR KONAKOVIĆ JAVNO PROZVAO ŽELJKA KOMŠIĆA: “Imam pitanje za predsjednika. Da li on zna kako danas funkcioniše gasni sistem u BiH, ko njime upravlja?” (VIDEO)

“Danas vam kompletnom mrežom kojom se snabdijeva Sarajevo, gazduje i upravlja njome kroz BiH Vlada Republike Srpske. Pozivam gledaoce da o tome povedu računa”, rekao je Konaković.

U programu Televizije Sarajevo večeras je gostovao ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković. Govorio je aktuelnim pitanjima poput projekata Istočna interkonekcija i Južna interkonekcija, radu Vijeća ministara, pitanju pridruživanja inicijativi Otvoreni Balkan, radu Vlade Federacije BiH i drugim pitanjima.

Šta očekujete od Zakona o vanjskim poslovima?

O DF-ovim saopštenjima koje besposleni svakodnevno ispaljuju, ne bih trošio puno riječi. U praksi sve ljude koje sretnem, a iz oblasti su diplomatije vanjskih odnosa, kažu hvala Bogu da je napokon taj zakon ugledao svjetlo dana. U proteklom mandatu više puta se nalazio u laticama predsjedavajućeg Vijeća ministara, nikada kao tačka koja je usvojena. Zato mogu reći da smo ponosni. U ovom trenutku pomaže više u administativnom smislu organizaciju samog ministarstva.

Da li su projekti i jedne i druge gasne interkonekcije prijetnja da će gasni sistem u BiH ako one zažive biti podijeljen na tri dijela?

Imam pitanje za predsjednika Komšića, prije svega. Da li on zna kako danas funkcioniše gasni sistem u BiH, ko njime upravlja? Vjerovatno zna, samo se to koristi za jeftine, populističke teme u kojima se naši ljudi umaraju. Danas vam kompletnom mrežom kojom se snabdijeva Sarajevo, gazduje i upravlja njome kroz BiH Vlada Republike Srpske. Pozivam gledaoce da o tome povedu računa. Ovdje je veliko pitanje bilo stav EU i Međunarodne zajednice prema pitanju širenja ruske gasne interkonekcije, prema kojoj svi imamo određene rezerve i u ovom trenutku za nas nije bila prioritet, a za stranu koju prevodi SNSD jeste bila jedna od prioriteta i mi smo govorili da ćemo se o tome dogovarati.

Konaković tvrdi da BiH nema nikakvu štetu.

“Postavljam pitanje ljudima koji govore o interkonekciji, da li su oni svjesni da time dobivamo mogućnost da sutra gasificira Tuzlanski kanton? Je li njima važno da se samo Sarajevo grije na plin, je li moguće da zanemaruju činjenicu”, rekao je Konaković.