MILANOVIĆ BOCNUO PLENKOVIĆA GOVOREĆI O POPLAVAMA: “Ne može izgovor biti ‘pogledajte što je u Italiji'”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u subotu je ocijenio da je sistem zaštite od poplave bolji nego ranije, ali da nikad nije dovoljno zaštite od poplave.

“Nikad dovoljno, nikad dovoljno”, odgovorio je Milanović tokom boravka u Crnoj Gori na pitanje novinara je li u Hrvatskoj dovoljno razvijen sistem zaštite od poplave i na tvrdnje da Hrvatska ima velikih problema s poplavama.

Milanović je podsjetio da je bio premijer kad se raspao novi nasip kod Gunje kada je veliki dio Hrvatske poplavljen i naglasio da se to saniralo “dosta brzo i efikasno” te da sada funkcionira.

“A ovo sad što vidimo… opasnosti od poplave su sve jedne te iste i daju nam neki signal što treba raditi”, rekao je.

Dodao je i da treba strože provoditi prostorne planove, navodi Hina.

“Ne znam kako je moguće da ljudi grade tamo gdje se ne bi smjelo graditi, ali očito grade. Ali opet, to su ljudi, obitelji, životi, neka očekivanja. Sve u svemu, bolji smo ali nije to dovoljno i ne može biti izgovor ‘pogledajte šta se to dešava u Italiji’”, kazao je referirajući se na izjavu premijera Andreja Plenkovića.

“Pa zar nismo ušli u Europsku uniju da budemo bolji? Od nekih dijelova Italije smo bolji, to je činjenica i to je već ohrabrujuće”, ocijenio je.