MILANKO KAJGANIĆ: “Tužilaštvo BiH podiglo više od hiljadu optužnica za ratne zločine i genocid, presuđeno…”

“Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine tokom dvije decenije rada i postojanja podiglo je optužnice za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava protiv više od 1.000 pojedinačno optuženih osoba, a na osnovu ovih optužnica do sada je pravosnažno presuđeno više od 320 optuženika, među kojima i šest žena”, rekao je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić.

“Izrečeno je više od 3.450 godina zatvorskih kazni, što jasno govori o doprinosu tužilaca i osoblja u borbi protiv nekažnjivosti”, rekao je Kajganić koji je u Ljubljani predstavio rad Posebnog odjeljenja za ratne zločine na EU konferenciji o borbi protiv genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Naveo je i da su se u sudnicama čula svjedočenja više od 13.000 svjedoka, čijim iskazima se dokazivala odgovornost optuženih za ratne zločine u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Kajganić je istakao i važnost regionalne i međunarodne saradnje, koju intenzivno sprovodi Tužilaštvo BiH, kao i činjenice da su za više desetina osumnjičenih i optuženih osoba, raspisane međunarodne potjernice, a u proteklih skoro 20 godina, osumnjičeni su u BiH izručivani iz zemalja širom svijeta, uključujući zemlje Evropske unije, kao i prekookeanske zemlje.

On je najavio nastavak borbe protiv nekažnjenosti ratnih zločina, u saradnji sa partnerskim tužilaštvom pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (MRMKS), uz instrumente regionalne i međunarodne saradnje.

Konferenciju su organizovali Vijeće Evrope, Evropska komisija, Eurojust i EU Mreža za istraživanje i krivično gonjenje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uz učešće Evropskog komesara za pravosuđe, saopštili su iz Tužilaštva BiH.