METVICA ILI MACINA TRAVA – OPIS BILJKE

Macina trava ima stabljiku koja prekriva sivim prahom. Listovi su srcoliki , naspramni , rastu na drskama iz clanaka stabla i imaju zupcast rub. Cvjetovi su bjelicasto ruzicaste boje , grupisani u cvasti na vrsnim clancima stabljike. Cvjeta od juna do septembra. Cijela biljka ima jak i aromatican miris.
Raste u jarcima , na ivicama polja , nasuhim i zapustenim povrsinama . Sadrzi Etericno ulje, tanine , gorke materije, soli i biljnu sluz.

Dobro je sredstvo za izbacivanje stetnih materija organizma , pojacava rad jetre i gusterace , jaca zivce , lijeci vrtoglavicu i nesvijesticu, normalizira menstruaciju.
Nadzemnu masu biljke u cvijetu beremo tokom ljeta ( sedmi – deveti ) mjesec. Omjer svjeze i suhe mase macine t rave je pet naprema jedan.

Procitajte jos :

MAJCINA DUSICA , CUBRA ili CUBRIC

Majcina dusica ima sitne listove , tackaste sa bradavicastim dlakama i kratkim drskama. Cvjetovi su ruzicasto crvene boje , dlakavi i grupisani na vrhu stabljika. Cvjeta tokom cijelog ljeta. Cijela biljka ima prijatan i lijep miris.

CUBRIC raste po kamenjaru , neplodnom zemljistu , na livadama , pasnjacima i rubovima suma. Nalazimo je na suncanim i suhim mjestima.
LJekovite materije su etericno ulje, tanin , timol , kravakol i znatnije kolicine mangana.

Lijeci:

bolesti crijeva i jetre
bolesti disajnih organa,
bronhijalnu astmu
hronicni bronhitis
upalu pluca
glavobolju i nesanice
Nadzemnu masu biljaka beremo tokom ljeta u vrijeme cvjetanja ( sesti – sedmi mjesec ).

 

Izvor:biljkeza.com