MED I BELI LUK: KOMBINACIJA ZA BOLJE ZDRAVLJE (RECEPT)

Hladno vreme donosi sezonu prehlade i gripa, vreme je da ojačamo imunitet
Najzdravije dve namirnice su med i beli luk, a kombinacija ova dva veoma moćna sastojka čine narodni lek koji Rusi redovno koriste.

Kako deluje?

Na prvom mestu beli luk snižava krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga ovo začinsko povrće ima antibiotsko dejstvo, pa se često koristi za suzbijanje prehlade i gripa, kao i preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem belog luka jača se imunitet i prozvodnja antitela u organizmu. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i krvnog udara, ističu lekari.

Med sadrži dosta vitamina i preko 37 mineralnih materija, među kojima su kalijum, kalcijum, magnezijum, cink… Svaki med, ukoliko je prirodan i pravi, jeste lekovit, nije bitno od koje biljke je nastao. Pomaže kod kašlja, problema sa bronhijama i respiratornim tegobama…

A evo i kako se pravi jedan od najdelotvornijih narodnih lekova ptotiv prehlade i virusa.

Sastojci:

500 grama meda
7 limunova
7 čenova belog luka
300 grama oraha
250 grama proklijale pšenice
Priprema:

Proklijalu pšenicu izblendirajte, pa joj dodajte orahe, beli luk i cela tri limuna sa korom. Od preostalih limunova iscedite sok koji ćete dodati u ovu mešavinu. Zatim u sve to dodajte med i izmešajte da se svi sastojci sjedine.

Ovu mešavinu čuvajte u staklenoj tegli ili posudi, u frižideru, i konzumirajte je tek nakon što odstoji tri do četiri dana.

Kada je ovaj prirodni lek spreman za upotrebu, uzimajte kašičicu ili dve pola sata pre svakog obroka.

https://stil.kurir.rs/