Majska primanja porasla za 3,9 posto: Kreće isplata uvećanih penzija

Penzioneri u Federaciji BiH će u ponedjeljak, 5. juna, svoja majska primanja dobiti uvećana za 3,9 posto.

Tako će iznos najniže penzije, umjesto 518,07 KM, iznositi 538,27 KM, a s obzirom na to da je riječ o linearnom uvećanju, to znači da će svi iznosi penzija biti viši za 3,9 posto.

Jednom godišnje
Ovo uvećanje, podsjetimo, uslijedilo je nakon što je Federalna vlada revidirala odluku prethodne vlade o vanrednom usklađivanju penzija koje se vrši jedanput godišnje na osnovu člana 80. Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Upravo je Vlada FBiH, s Fadilom Novalićem na čelu, prekršila stav 3. tog člana, u kojem stoji da se odluka o vanrednom usklađivanju donosi do kraja mjeseca od kojeg se vrši vanredno usklađivanje.

Obim mjeseci
Podsjetimo, prema odluci Federalne vlade, isplata uvećanih penzija trebala je otpočeti u avgustu.

– Prijašnja vlada donijela je odluku da vanredno povećanje stupi na snagu u julu 2023. godine, a nova vlada donijela je odluku da proširi obim mjeseci, i isplata penzija od maja bit će viša za 3,9 posto – rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

U ovu svrhu Vlada FBiH je osigurala dodatnih 14 miliona KM.

Inače, penzije su u ovoj godini uvećane za nešto više od 20 posto, računajući, uz vanredno, i ono redovno usklađivanje od 16,25 posto.

Nova radna mjesta
U Savezu penzionera FBiH pozdravili su revidiranje odluke o vanrednom usklađivanju, međutim, s obzirom na stalna poskupljenja, rješenje vide upravo u obuzdavanju rasta cijena.

– To smo u prijedlogu svojih mjera, uz otvaranje novih radnih mjesta, i podvukli ministru Deliću. Neophodna je intenzivna kontrola trgovačkih lanaca, pogotovo kada je riječ o cijenama osnovnih životnih namirnica – poručio je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.