Macronov ministar finansija nakon loših rezultata: Ovo je demokratki šok

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegovi saveznici u nedjelju su izgubili apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, a time i kontrolu nad programom reformi, što je porazan ishod za novog-starog predsjednika.

Zasigurno, Macronov centristički “Ansambl Savez” je završio s najviše mjesta na nedjeljnim izborima, a slijedi ga ljevičarski blok Nupes na čelu s tvrdolijevim veteranom Jean-Lucom Melenchonom, sudeći prema prvim projekcijama.
Macron i njegovi saveznici nisu dobili apsolutnu većinu koja bi im bila potrebna za kontrolu parlamenta (ostvarili su 230, od potrebnih 289 mjesta), a ministri i bliski saradnici to su priznali, rekavši da će sada morati posegnuti za drugima izvan svog savezništva kako bi upravljali zemljom.

PARLAMENTARNI IZBORI
Preliminarni rezultati u Francuskoj: Macronov blok bez apsolutne većine
Ministar finansija Bruno Le Maire nazvao je ishod “demokratskim šokom” i rekao da će se obratiti svim pro-Evropljanima kako bi pomogli u upravljanju zemljom.

Raspoloženje je bilo veselo među pristalicama Macronovih suparnika nakon što su projicirani dobici na francuskim parlamentarnim izborima.

Njihovi čelnici, Marine Le Pen i Jean-Luc Mélenchon, završili su svoje govore sličnom notom: “Živjela republika, živjela Francuska”.