LUKSUZNE VILE I APARTMANI, SKUPI AUTOMOBILI…: Objavljeni imovinski kartoni političara, koliko su prijavljeni podaci tačni…

Kuće i stanovi milionske vrijednosti. Apartmani, automobili. Međutim, stiče se utisak da bez kredita ne mogu ni političari. Podaci koji su objavljeni na stranici Centralne izborne komisije BiH pokazuju realno ili nerealno stanje?

Izabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine politikom se bave godinama, na raznim funkcijama. Da li ovakvi imovinski kartoni to i odražavaju? Vrijednost njihove ukupne imovine prijavljena je na vrijednosti od 150.000 do 300.000 konvertibilnih maraka. Analizirajući imovinske kartone ostalih političara vidljivo je i vlasništvo skupih nekretnina. S druge strane nerealno nizak iznos na računu – na nivou prosječne plate u BiH. Isto tako grade se nekretnine i u susjednim zemljama.

“Ono što je kod nas problem je kontrola, tačnost tih podataka. Institucije nemaju nikakvu mogućnost provjere tih podataka. To je njihova izjava i tu se priča završava”, kazao je Srđan Traljić iz Transparency Internationala BiH.

Uglavnom mediji otkrivaju detalje koji političari sakriju od javnosti. To potvrđuju i u Centru za ustraživačko novinarstvo koji je uradio 140 imovinskih profila političara. Često u razgovoru o toj temi političari budu neprijatni ili u potpunosti izbjegavaju novinare.

“Sve to govori da kada nema zakonske sankcije, a nema je za popunjavanje netačnih podataka. Dakle, njima je ostavljeno na nekoj njihovoj moralnoj, političkoj odgovornosti da popune taj imovinski karton“, kazala je Milena Mitrović iz Centra za istraživačko novinarstvo.

U tačnost prijavljene imovine sumnjaju i građani. Mišljenja su da prijavljeni podaci zapravo ne odslikavaju realno stanje. Ali isto tako i da brojni političari to ne rade prema svojoj savjesti.

Rješenje leži u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa BiH. No, ima li volje da se to pitanje i riješi?

Više u prilogu BHRT-a.