LJUBIČICA KAO LIJEK: Ovi recepti za sirup, čaj i liker su hrana za tijelo i dušu

Iako je uglavnom poznata kao dekorativna biljka, ljubičica je veoma zdrava – obiluje mineralima, esencijalnim uljima, taninima i antioksidansima, pa se može konzumirati, ali i koristiti u pripremi ljekovitih preparata.

Danas vam donosimo nekoliko izvrsnih recepata od ove proljetne biljke:

Sirup od ljubičice:

1,5 kg kandis šećera, 100 grama cvijeta ljubičice i jedan kg meda preliti s litrom provrele vode. Ostaviti da stoji 12 sati dobro poklopljeno, nakon toga pod pritiskom procijediti kroz platno. Na taj način se dobija jednostavan ali djelotvoran sirup. Drugi recept je sa 90 grama cvjetova mirisne ljubičice, 120 grama šećera, 1,5 litra vode. Cvjetove bez cvjetne čašice staviti u lonac i preliti provrelom vodom. Poklopiti i ostaviti 24 sata. Drugi dan procijediti i dobro istisnuti, te dodati šećer. Na laganoj vatri zagrijavati i neprestano miješati dok se šećer potpuno ne rastopi. Čim sirup počne ključati, maknuti ga s vatre i poklopljeno ostaviti da se ohladi. Uliti u čistu staklenu bocu koja mora biti dobro začepljena. Čuvati na tamnom mjestu.

Kako se pravi čaj od ljubičice:

Potrebno je dvije kašike osušenih i razmrvljenih dijelova biljke, 2,5 dl vode i kašika meda. Suvu mješavinu preliti hladnom vodom, staviti na vatru, zagrijati do vrenja i kuvati još pet minuta. Procijediti i ohladiti da čaj bude mlak, umiješati med, piti prilikom zapaljenja grla, bronhitisa i to tri puta na dan po šoljicu.

Ulje od ljubičice:

Šaku ubranih cvjetova preliti s pola litre maslinovog ulja i poslije četiri dana procijediti u manju tamnu bočicu. Služi za laganu masažu očnih kapaka i sljepoočnica, ali je takođe korisno i kod bronhitisa, reumatizma, slabe cirkulacije i problema s grlom, te kod stresa.

Recept za liker

Deset kašika svježih cvjetova preliti s litrom rakije i dobro zatvoriti. Ostaviti tako četiri sedmice i onda procijediti. Skuvati šećerni sirup od tri dl vode i 300 grama šećera, ostaviti da se ohladi te pomiješati s rakijom.

Mlijeko za čišćenje lica

Šaku cvjetova preliti s pet dl hladnog mlijeka te lagano zagrijavati, ali ne smije prokuvati. Mlijeko ohladiti, procijediti i čuvati u hladnjaku.

Kako spremiti sirće:

150 g svježih svjetova preliti s litrom bijelog vinskog sirćeta i dobro zatvoriti. Nakon 15 dana, uz povremeno protresanje, procijediti. Kod glavobolje i migrene uzimati čaj četiri puta na dan i stavljati obloge od usitnjenih svježih listova ljubičice.

Protiv nadutosti – 10 grama suvog ili 50 grama svježeg lišća kuvati pet minuta s kašikom meda u 2,5 dl mlijeka, poklopljeno ostaviti 15 minuta. Piti svaki sat po veliku kašiku u toku četiri do šest sedmica.

Pripremite i vi neki od ovih recepata sa ljubičicom, zaista su idealni za ovo doba godine!