Lijek od bobica bazge: Domaći recept koji pobjeđuje viruse i zatvor

 

Sirup se radi od potpuno zrelih, sočnih bobica. Donosimo vam recept za napitak koji će vam ojačati imunitet i podići razinu željeza u krvi, pomoći kod povišene temperature, a uz to je i jako ukusan. Ako ne stavite đumbir, sok mogu piti i djeca.

Od bobica bazge, tih zdravih, tamnoplavih plodova pripremaju se džemovi, voćni prah, likeri, vino, ali možda je najpopularniji pripravak sirup čiji vam recept donosimo.

Bobice bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

Zbog toga će sirup od bobica bazge biti vrijedan sadržaj svake kuhinje, naročito kada dođe sezona prehlada i gripe, ali i kada vas muče zatvor, slabost, neuralgija (jaka bol u području živca) pa i stres. Sirup od bobica bazge možemo nazvati jesenskom sestricom sirupa od cvjetova bazge koji se priprema u proljeće.

Bobice bazge ne smiju se nikada jesti sirove jer su toksične te mogu izazvati otrovanje. Termičkom obradom toksičnost se bobica u potpunosti uništava te je sirup od bobica potpuno siguran za konzumaciju.

Sirup se radi od potpuno zrelih, sočnih bobica. Donosimo vam recept za napitak koji će vam ojačati imunitet i podići razinu željeza u krvi, pomoći kod povišene temperature, a uz to je i jako ukusan. Ako ne stavite đumbir, sok mogu piti i djeca.

Sastojci za sirup od bobica bazge:

1 kilogram zrelih bobica bazge
1 litra vode
0,75 kilograma šećera
2 cm svježeg korijena đumbira
sok i korica od jednog limuna
0,5 kilograma domaćeg meda
Postupak:

Bobice bazge prelijte vodom i stavite kuhati, a nakon što su se 15 minuta kuhale, maknite ih s vatre, dodajte šećer, naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna.
Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta te procijedite kroz sito.
Procijeđeni sok zagrijte do vrenja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topao, ulijte ga u čiste staklene boce.
Sirup od bobica bazge čuvajte na hladnom i mračnom mjestu (može i u hladnjaku) te koristite kao sirup za razrjeđivanje.

Top pet namirnica za bolju probavu

Zatvor i usporena probava muči velik broj djece, a konzumacija određenih namirnica vrlo često može uspješno riješiti taj problem. Donosimo vam popis namirnica koje se tradicijski, iskustveno i klinički dokazano vezuju za prevenciju i rješavanje zatvora

Probiotici
Jedinstven utjecaj probiotika na aktivnost korisnih bakterija koje koloniziraju debelo crijevo smatra se njihovim ključnim djelovanjem na zdravlje. Blagodati redovitog unosa probiotika obuhvaćaju povoljan učinak na probavni i imunološki sustav, posebice poboljšan integritet crijevne mukoze, smanjenu incidenciju i trajanje crijevnih infekcija te utjecaj na alergijski odgovor. Određeni probiotički sojevi istraženi su u brojnim znanstvenim istraživanjima, primjerice kod prevencije i ublažavanja nuspojava izazvanih terapijom antibioticima, putničkih proljeva, te utjecaja na regulaciju probave.

Bakterije mliječne kiseline koje se koriste kao dodaci prehrani ili ih nalazimo u prehrambenim proizvodima, nevirulentni su i netoksični mikroorganizmi. Mnogi sojevi bifidobakterija i laktobacila tradicionalno se koriste u proizvodnji hrane desetljećima i smatraju se sigurnima za djecu.

Suhe šljive
Suhe šljive sadrže brojne važne nutrijente uključujući kalij, magnezij i bor te imaju visoku antioksidativnu aktivnost zbog čega se i vjeruje da imaju tako povoljan učinak na zdravlje. Ovaj plod u žarištu je znanstvenih istraživanja zbog svog jedinstvenog sadržaja fitonutrijenata, posebice neoklorogenske i klorogenske kiseline. Ove tvari, porijeklom iz šljiva, klasificiraju se kao fenoli, a njihova antioksidativna svojstva dobro su dokumentirana.

Dodatak pet suhih šljiva dnevnoj prehrani najčešće je dovoljan za sprječavanje zatvora. Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koja pridonose pravilnoj probavi. Sadrže visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno “ključ” prevencije konstipacije. Nadalje, suhe šljive sadrže sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i tako pomaže u otklanjanju konstipacije. Treći važan sastojak suhih šljiva je dihidroksifenil-isatin, tvar koja potiče kontrakciju crijeva, a ovaj proces esencijalan je za redovito pražnjenje crijeva.

Zob
Ova nevjerojatna namirnica također pomaže u prevenciji pretilosti, dijabetesa i bolesti srca i krvnih žila. Tijekom prolaska kroz probavni sustav, vlakna iz zobi tvore gel s vodenom komponentom, te tako povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Tako se održava zdravlje probavnog sustava, a time i zdravlje čitavog organizma. Specifično vlakno iz zobi – beta-glukan – ima iznimno povoljno djelovanje na imunitet jer utječe na funkciju neutrofila, važnih stanica imunološkog sustava.

Poput mnogih drugih žitarica, i zob se podvrgava procesima prerade, odnosno ljuštenja. No tim se procesom ne gubi ovojnica i klica te je stoga i prerađena zob bogat izvor neprobavljivih vlakana i drugih nutrijenata. Također, dobar je izvor bjelančevina i vitamina B skupine te dobar izvor fosfora i magnezija koji je važan za redovitu probavu.

Vlakna
Unatoč brojnim kliničkim, patofiziološkim i epidemiološkim studijama uzrok kronične konstipacije u djece još uvijek nije jasan. Eksperimentalne studije su istraživale hipotezu o prehrambenim vlaknima u patofiziologiji kronične konstipacije te su utvrdile da što je veći dnevni unos vlakana to je kraće vrijeme prolaska kroz debelo crijevo i to je veći volumen i sadržaj vode u stolici.

Prehrambena vlakna imaju važne zdravstvene pogodnosti u djetinjstvu, osobito kada je u pitanju promicanje normalne defekacije. Prehrambena vlakna se općenito preporučuju kao terapija prvog izbora za pacijente s kroničnom konstipacijom. Vlakna poput pšeničnih mekinja, zobenih vlakana i psylliuma se često koriste kao laksativi gdje se vlakna često preporučuju za kronična stanja.

Kvinoja
S nutricionističkog gledišta, kvinoja se može smatrati super žitaricom – iako ona i nije žitarica. Kvinoja se uz amaranth svrstava u pseudožitarice jer, iako ne pripadaju skupini žitarica, njihove sjemenke podsjećaju na žitarice i koriste se na slične načine kao žitarice.

Znanstvenicima je dobro je poznat učinak ove namirnice na regulaciju probave. Naime, kvinoja je bogat izvor netopljivih vlakana, molekula koje pospješuju probavu. Ova vrsta vlakana izlaze iz probavnog sustava gotovo nepromijenjena. Imaju sposobnost apsorpcije vode, a pripisuje im se laksativno djelovanje jer sprečavaju konstipaciju (zatvor) i osiguravaju redovito pražnjenje crijeva. Kvinoja je vrlo zahvalna namirnica za malu djecu zbog svoje zanimljive blago hrskave teksture i neutralnog okusa koji dobro pristaje i u slatke i slane varijante jela za najmlađe.

edukacija.info