LEUKEMIJA JE ODNIJELA MLADU GLUMICU IZ SRBIJE: Ovaj simptom je ona prvi uočila, sestra Maša opisala početak bolesti

 

Dostana Nikolić je srpska glumica koja je umrla od leukemije u 21. godini, a javnost u regionu je potresena sudbinom ove mlade djevojke koja je još bila na studijama.

Kako je njena sestra Maša opisala početak bolesti, Dostana je prvo uočila modrice po tijelu, a zatim obavila i laboratorijske analize kojima je otkrivena bolest. Nažalost, uprkos svim naporima ljekara, djevojka je izgubila bitku za život.

Akutne leukemije ili rak krvi nastaju tako što dođe do nenormalnog povećanja broja bijelih krvnih zrnaca u perifernoj krvi i mase leukocita u organizmu. Kod obolelih se javljaju anemija, infekcije i krvarenja, a dolazi i do uvećanja limfnih čvorova, jetre i slezine.

Najupečatljiviji simptom je ipak pojava znakova krvarenja po koži u vidu sitnih crvenih tačkica, modrica, ali i krvarenja iz desni. Kod žena može biti dosta produženo menstrualno krvarenje.

Akutne leukemije se mogu manifestovati nespecifično – visokom temperaturom, obilnim znojenjem i lošim opštim stanjem.

Tačan uzrok ovih bolesti je zasad nepoznat, ali se smatra da mogu da pokretači mogu biti faktori poput jonizujućeg zračenja, organski rastvarači, pesticidi, neki virusi i prethodna primena citostatika u liječenju drugih maligniteta, navodi Aktiv za akutne leukemije Srpskog lekarskog društva. Zato i nema preciznijih preporuka za preventivu, ali lekari ukazuju da zdrave životne navike uvijek jačaju organizam za borbu protiv bolesti. Pritom se misli na zdravu ishranu, redovan san i fizičku aktivnost, piše Lepa i Srećna.