Lendo: Ne znam da li će se promijeniti predsjednik SDA, uradit ćemo restart

Refik Lendo, potpredsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Danu uživo je govorio o političkoj situaciji u Federaciji BiH, kao i o radu premijera Nermina Nikšića i ministara. Između ostalog, osvrnuo se i na odnose unutar partije SDA.

Na samom početku razgovora kazao je da li je zadovoljan radom nove Vlade FBiH te kako ocjenjuje ono što je do sada urađeno.

“Moram početi sa jednim čudnim pitanjem. Čija je to Vlada? Ukoliko uzmemo u obzir da rukovodstvo Federacije kolektivno šef Vladi FBiH. Mi nismo učestvovali u odabiru nove vlade. To je visoki predstavnik, Christian Schmidt uradio. Dakle, onda je to vlada visokog predstavnika. Kome odgovara ovo? S obzirom da je šest mjeseci od kako je formiran Parlament FBiH. Nema zasjedanja, nema planova… Očito da visoki predstavnik najvjerovatnije radi još planove, nije izdefinisao kako i na koji način treba usmjeriti Vladu FBiH”, kazao je Lendo.

Lendo: Vrijeme je da ministri u Vladi FBiH počnu raditi
Potom je dodao:

“Postavljam pitanje da li je Vlada FBiH uradila plan? Hoće li i kada će početi raditi i kome će odgovarati? Kada sam pisao zamolio sam da se konačno počne raditi. Vrijeme je da ministri počnu predlagati zakone i da krenu nešto raditi. Nema nikakvih planova, programa. Već drugi mjesec kako je Vlada formirana, vidjet ćemo šta će se dešavati.”

Zatim, Lendo se osvrnuo na rad prethodne koalicije koju su činili HDZ-SDA.

“Oni kada su došli, došli su sa programom. Vrlo brzo su počeli da rade. Kontinuitet jedne institucije se ogleda u tome da nastavlja raditi. Ništa ne počinje sa onim koji dolazi. Trebali su da nastave gdje je ova Vlada stala. Svakako, trebaju da rade po svojim planovima, ali Vlada mora imati kontinuitet. Građani Federacije nemaju vremena za čekanju. Oni su se počeli baviti nekim drugim stvarima. Kada je riječ da smo i mi bili četiri godine u tehničkom mandatu, mislim da to pitanje treba postavljati HDZ-u, Marinki Čavari, Draganu Čoviću… Mi smo svoja imena dali kada je trebali i pokušali da se formira. No, ne trebamo se vraćati na nešto što je poznato. Vraćamo se na Vladu trenutnu, premijera Nikšića, koja treba da radi brže”, kazao je Lendo.

Na pitanje voditeljice kako komentira izjave premijera Nermina Nikšića da trenutna koalicija pravi određene kompromise te da nisu to radili sada ne bi imali Vladu FBiH, Lendo je kazao:

“Kompromis u BiH je neophodan kada je u pitanju donošenje nekih zakona i življena, s obzirom šta se dešavalo kroz historiju. Međutim, kada je u pitanju kompromis i ustupanje određenih stvari prema HDZ-u i SNSD-u mislim da to nije dobro. SDA nije nikada popuštala, osim ako nije bilo u interesu Federacije, države BiH. Građani daju povjerenje strankama koje trebaju da formiraju vlast. HDZ je cijelo vrijeme bila u vlasti i prema tome oni imaju legitmitet, ali u svemu tome tražiti šta nije u interesu i ostalih građana nije dobro”.

Je li SDA ikada pogriješila?
Na pitanje voditeljice zašto je onda bilo u interesu građana da SNSD ima četvrtog delegata u Domu naroda BiH, Lendo je kazao da se to uradilo kako bi došlo do formiranja Vijeća ministara na nivou BiH.

“Blokade su se uvijek dešavale. U BiH se to dešavalo i uvijek će se dešavati. Ima niz stvari gdje pokušavamo skrenuti pažnju kada je u pitanju rušenje države. Kada je u pitanju kompromis i što je bolje u interesu građana, SDA i DF će podržati. Sve što je u interesu građana i države, SDA će prihvatiti”.

Je li SDA ikada pogriješila?

“Svi koji rade i griješe. I SDA ima puno grešaka, od početka formiranja stranke. Ljudi su živi, ne vodi se nekada dobro računa. Svakako imamo grešaka i to treba priznati”.

Novi saziv Vijeća ministara često u medijima govori kako imaju četiri Bošnjaka u Vijeću ministra i da je bolja opcija nego što je prethodna koalicija isposlovala, a Ledno smatra da se ne trebaju hvaliti tim nego onim šta će uraditi.

“Ne mogu se hvaliti da imaju četiri Bošnjaka, nego šta će oni uraditi kada je u pitanju država BiH. Vidjet ćemo šta će uraditi. Moraju raditi u interesu građana i države. Kada je riječ o radu prošlog saziva.. Građani su najrealniji i ti koji ocjenju rad jednog vijeća, parlamenta… Da su najlošiji SDA ocjenjeni, onda građani ne bi dali povjerenje. HDZ i SNSD će cijelo vrijeme sputavati, neće davati ništa što je u interesu BiH. Cijelo vrijeme će praviti probleme. Ustavni zakon treba da štiti sve građane BiH i Federacije BiH. Pečat Parlamenta ima tačno upustva kako se koristi. Samo se pečet stavlja na odluku koja je stavljen u Parlamentu”, pojašnjava Lendo te dodaje:

“Često sam govorio i zaista se zalažemo da govorimo više o građanima. Ukoliko je ustav definisao i predstavnike Bošnjaka onda se ne može isključiti kada je upitanju Vlada, donošenje odluke. Djelujemo kao rukovodstvo, predsjednica u saglasnosti sa potpredsjednicima donosi sve odluke. Ne može se Hrvati, Srbin dogovarati bez predstavnika Bošnjaka. Nažalost, novom odlukom se ispostavilo da može. Schmidt je u to vrijeme dirnuo oko Bošnjaka, podcijenio nas na neki način. Godina dana će proći vrlo brzo, vidjet ćemo hoće li se donijeti izborni zakon koji treba regulisati i predstavljanje i sve nedostatke koje treba donijeti na novu FBiH. Izborni zakon da bude u interesu svih građana, a ne samo HDZ. Nisam optimističan kada je u pitanju Izborni zakon. To je u interesu građana i treba napraviti izborni zakon. Nismo ga napravili iz dosta razloga i mnoge druge stvari nisu urađene. Mnoge nismo stvari uradili. Schmidt nam na neki način uzima tu odlučnost, samostalnost. Ostaje u narednom periodu da svi damo svoj doprinos i da sami donosimo odluke”.