KUVANA PŠENICA: Naše staro, tradicionalno, a uz to i hranjivo jelo koje vrijedi napraviti..

 

Pišemo vam više o kuvanoj pšenici: Za šta je zdrava, te kako je spremiti.
Domaća kuvana pšenica je ogromna riznica zdravlja, a u kombinaciji sa medom i orasima je još i ukusnija, te zdravija. Ova popularna žitarica godinama unazad služi kao osnovna sirovina ljudske ishrane.

Za šta je sve kuvana pšenica veoma dobra

Prevencija bolesti

Jedna studija je pokazala da konzumacija male doze integralnih pšeničnih mekinja dnevno može da smanji koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici, za koje se smatra da mogu da budu uzročnici bolesti debelog crijeva.

Regulacija tjelesne težine

Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju tjelesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predjelu stomaka.

Istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak normalnim.

Liječenje hroničnih upala

Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Jako je kvalitetna za probavu

Integralna pšenica, posebno mekinje, djeluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Ovako se sprema kuvana pšenica

Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procijedi i kuva. Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri.

Gotova kuvana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao dio obroka. Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.

Skuvajte i vi pšenicu, baš je fina..

Izvor: stil.kurir.rs