Kurti optužio Beograd da predvodi gomilu ekstremista na sjeveru Kosova

Nakon što su jučer na sjeveru Kosova izbili nemirni protesti, zvanično se oglasila Vlada Kosova dok je premijer ove zemlje već obavio razgovore sa evropskim zvaničnicima.

Vlada Kosova optužila je Beograd da predvodi gomilu ekstremista na sjeveru zemlje, gdje je u sukobima sa demonstrantima u opštini Zvečan povrijeđeno više desetina pripadnika mirovne misije NATO-a na Kosovu.

“Srpski nacionalistički, šovinistički i grafiti podrške Kremlju sa maskiranim ekstremistima, koji gađaju, vandalizuju i napadaju bilo šta nesrpsko, glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija, koje svi moraju najoštrije osuditi”, rekao je predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti, a prenosi RSE.

Kurti se sastao sa ambasadorima zemalja SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke, Francuske i sa šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu, a na sastancima se razgovaralo o trenutnoj situaciji na Kosovu te je postignut dogovor da će predstavnici zemalja u narednim danima ostati u kontaktu i pratiti situaciju.

“Glavni povod i tema sastanka bila su nedavna dešavanja na sjeveru zemlje, posebno nasilne i kriminalne akcije ekstremista demonstranata protiv Kosovske policije, KFOR-a i pripadnika medija”, navodi se u saopštenju.

Kako javljaju kosovski mediji, protesti u pojedinim opštinama se nastavili i danas.