KURKUMA – ZAČIN ZA LIJEČENJE TIJELA: Zapišite i isprobajte ovih 14 načina njene upotrebe

 

Začin kurkuma hrani daje malo oporiji ukus, predivnu aromu i bogatu žutu boju. Ono što je malo poznato je da je kurkuma odavno prestala da bude samo začin, pored aktivne upotrebe u kuvanju, našla je svoje mesto u kozmetologiji, pa čak i u medicini.

Zlatni začin je moćno prirodno antiseptično i antibakterijsko sredstvo. Kompresije od kurkume, na primer, mogu za nekoliko dana zacijeliti ranu i ublažiti upale.

Veoma dobra svojstva kurkume koriste se u receptima za kašalj, glavobolju, za bolesti kože, jetre, zglobova.

Kako se koristi kurkuma u svhe liječenja:

Napitak od kurkume može pobijediti artritis! “Zlatno mlijeko” je jedno od najefikasnijih sredstava za liječenje upaljenih i oteklih zglobova. Priprema napitka je jednostavna: potrebne su vam samo 2 kašike kurkume, prstohvat crnog bibera, 1 čaša mlijeka i 1 čaša vode.
Prelijte kurkumu vodom i kuvajte 10 minuta. Kao rezultat, dobit ćete pastu koja se može čuvati 1 mjesec u frižideru. Zagrijte mleko, dodajte mu 1 kašiku paste od kurkume, prstohvat bibera i pijte.

 

Kurkuma tablete su odličan metod za rješavanje simptoma psorijaze. Pre nego što ih kupite u apoteci, uverite se da ne sadrže aditive. Samo one sa 95% ekstrakta kurkume će vam pomoći da se rešite simptoma psorijaze. Svakog dana treba uzimati 1,5-3 grama ljekovitog lijeka.

Još neka od svojstava kurkume:

Kurkuma je visoko efikasna u liječenju anemije. Pomešajte 1 kašičicu meda i 1/4 kašičice kurkume. Konzumirajte ovaj lijek svako jutro pre obroka.
Kurkuma je pravi spas za one koji pate od dijabetesa. Ovaj začin smanjuje količinu šećera u krvi, a takođe se efikasno bori protiv gojaznosti. Pacijentima sa dijabetesom preporučuje se konzumiranje 1/4 kašičice kurkume 3 puta dnevno prije obroka.

Kurkuma je izvrsno antibakterijsko sredstvo. Dovoljno je samo posipanje male količine začina na ranu ili posekotinu da bi se ubrzao proces zarastanja.
Kurkuma će pomoći u čišćenju tijela od toksina. Veoma je korisno piti 1 čašu mleka sa prstohvatom kurkume i 1 kašičicom meda noću.

U hladnoj sezoni povremeno nas nervira i muči bol u grlu. Malo ljudi zna da se bola možete otarasiti baš uz pomoć ovog začina. Da biste to uradili, dovoljno je kombinovati 1 kašičicu soli, 1/2 kašičice kurkume i 1 šolju tople vode. Ovim rastvorom treba redovno grgljati i ispirati grlo.

Kurkuma je izvrsno protivupalno i dezinfekciono sredstvo, zbog čega se često koristi kod opekotina. Da biste to uradili, morate pripremiti mješavinu soka aloje i kurkume, kombinujući sastojke u jednakim razmjerama. Dobijena kaša mora se nanijeti na povređeno područje kože i ostaviti da deluje nekoliko sati.
Kod vrenja i pustula pomešajte kurkumu i puter u jednakim razmjerama, a zatim nanesite ovu pastu na oštećeno područje kože.

Kurkuma se koristi i u kozmetologiji, maske sa dodatkom ovog začina pomažu u obnavljanju problematične kože, zaglađivanju plitkih bora i sužavanju proširenih pora.

Kurkuma za kožu

Namažite na kožu jednostavnu masku od kurkume i ovsene kaše. Masku napravite tako što ćete pomešati 1/2 kašičice kurkume, 1 kašiku ovsene kaše i malo vode. Nanesite masku na očišćenu kožu i ostavite da djeluje 10 minuta. Isperite toplom vodom.

Čaša toplog mlijeka sa prstohvatom kurkume može pomoći u ublažavanju glavobolje.

Zato koristite i vi kurkumu, izuzetno je zdrava!