Korumpirani Perić koji štiti Dženanove ubice i Sky mafije izdao saopćenje

Sudija Suda BiH Branko Perić istakao je da je cilj pokretanja disciplinskog postupka zbog prekršaja propisanih Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH /VSTS/, kao i predistražnog krivičnog postupka protiv njega isključivo njegova profesionalna i moralna diskreditacija, te da aktivnu ulogu u ovom medijskom linču ima grupa tužilaca Tužilaštva BiH.

– Posljednjih godina prolazim kroz medijski linč koji je osmislila grupa tužilaca Tužilaštva BiH u saradnji sa medijskom kućom Dnevni avaz, zbog oslobađajućih presuda u predmetima Osmica i drugi, Mutap i drugi i Novalić i drugi. Cilj ovog plana je moja profesionalna i moralna diskreditacija – saopćio je sudija Branko Perić.

On je otišao korak dalje u svom saopćenju u kojem navodi:

– Tužilačko-medijska mafija je nakon disciplinskog postupka izdejstvovala pokretanje i predistražnog krivičnog postupka protiv mene zbog počinjenja krivičnih djela odavanja tajnih podataka i kršenja zakona od sudije iz Krivičnog zakona BiH, počinjenih objavljivanjem izdvojenog mišljenja prilikom objavljivanja presude u svojstvu predsjednika vijeća u krivičnom predmetu `Novalić i drugi` – naveo je Perić u saopštenju.

On je istakao da posljednjih godina prolazi kroz medijski linč koji je, kako je naveo, osmislila grupa tužilaca Tužilaštva BiH, u saradnji sa određenim medijima, zbog oslobađajućih presuda u predmetima “Osmica i drugi”, “Mutap i drugi” i “Novalić i drugi”.

Perić je dodao da je žalosno što aktivnu ulogu u ovim “nečasnim poslovima” ima grupa tužilaca Tužilaštva BiH koji su “svoju tužilačku moć udružili sa političkim centrima moći u pokušaju da Sud BiH koriste kao sredstvo u političkim obračunima”.

– Ova vrsta tužilačkih zloupotreba trajno je uništila integritet tužilaca, ugled institucije Tužilaštva BiH, ugled pravosuđa BiH i povjerenje javnosti u pravosuđe i vladavinu prava – naveo je Perić.

Tužilaštvo BiH zaprimilo je u ponedjeljak, 5. juna, krivičnu prijavu od anonimnog podnosioca protiv Perića zbog navodno počinjenog krivičnog djela odavanje tajnih podataka i krivičnog djela kršenje zakona od sudije iz Krivičnog zakonika BiH, a u vezi sa postupanjem prijavljenog sudije prilikom javne objave prvostepene presude u predmetu “Novalić i drugi”, kada je iznio svoje izdvojeno mišljenje, navedeno je u zahtjevu tužioca za dostavljanje informacija od Suda BiH u vezi sa prvostepenom presudom, u koji je Srna imala uvid.

U Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a juče je rečeno Srni da je protiv Perića pokrenut disciplinski postupak zbog prekršaja propisanih Zakonom o VSTS-u.

Inidkativno je da sudija Branko Perić izdaje saopćenje dan nakon svjedočenja medicinskih eksperata (dr. Kemal Dizdarević, dr. Abdulah Kučukalić i dr. Hamza Žujo) koji su u Sudu BiH razbili lažnu anamnezu asistentkinji u Dženanovom ubistvu Alisi Mutap, i sudiji koji je oslobodio Fadila Novalića, u aferi “Respiratori“.