KONAKOVIĆ UZVRAĆA BIVŠOJ STRANCI: „Dok su obnašali vlast, nije moglo na Vijeće ministara BiH…“

Viječe ministara BiH raspravlja o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije”.

 

Ne stišavaju se reakcije nakon optužbi na račun novog saziva Vijeća ministara BiH.

Svoj sud o svemu dao je ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

-Govorili su kako se odluke o interkonekcijama moraju vratiti u Vijeće ministara BiH, evo vratili smo. Vratili jer znamo kako se to radi. Dok su obnašali vlast, nije moglo na Vijeće ministara. Podsjećanja radi, Zakon o Južnoj interkonekciji su iz SDFA predložili i usvojili na nivou Parlamenta Federacije BiH, poručio je Konaković.

Podsjećamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH te Nacrta zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Pred ministrima bi se trebali naći i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar, kao i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Republike Srbije o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Republika Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Novi Grad.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, te Prijedlog odluke o finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojno-evidencijske specijalnosti avijacija.

Na predloženom dnevnom redu je, između ostalog, i Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.