Konaković u šampionskom dresu Bosne: Nisam bio najbolji, ali sam imao autoritet

Elmedin Konaković bio je gost emisije “Druga strana” na N1, a jedan dio emisije posvećen je i njegovoj košarkaškoj karijeri.

Na pitanje koliko nije igrao “basket”, aktuelni ministar vanjskih poslova BiH odgovara.

“U zadnjih 10 godina, možda sam 10 puta šutnuo na koš. Ja se ne znam šaliti košarke. Mi se ne znamo rekreirati košarke. Mi znamo samo igrati da pobjeđujemo.”

Za potrebe emisije, obukao je šampionski dres KK Bosne iz 1999. godine.

“U kuću kad sam ušao da pregledam svoj satri dio ormara gdje stoje neki dresovi, nisam imao pojma da je on tu, mislio sam da mi je u drugoj kući. To je dres u kojem smo osvojili prvu titulu nakon agresije na BiH. Sezona 1998/1999.” kazao je Konaković i dodao:

“Meni dres znači puno. Ja kao pripadnik Armije BiH, prvih 14 mjeseci nisam dotakao loptu. Negdje krajem maja mi kažu da gore u Osnovnoj školi ‘Miljenko Cvitković’, Ante Đogić ozbiljan i uspješan trener, prvak Evrope sa Bosnom, okupio je Bosnu imaju treninge. Ja sam tad otišao u KK Bosnu na treninge između smijena. I gore sam sreo super moje drugove: Stojanovića, Tihića, Bradića i druge…”

Tada kreće priča o ratnoj KK Bosni, a igrala se i liga u vihoru ratnih dešavanja.

“Završimo svoje smjene po linijama, onda dođemo u Skenderiju, a ovo sve je bilo ukopano u zemlju. Bilo je krcato i puno. Počeli smo turnirom na kojem su igrali MUP, Armija, Ćeko i KK Bosna. To je bio turnir na kojem sam bio najbolji igrač, imam i tu pohvalu.” prisjetio se Konaković.

Sadašnji lider Naroda i pravde nosio je i kapitenski traku Bosne.

“Igrao sam skoro šest ili sedam sezona, na kraju rata sam bio u Bologni, igrao sam Promocione ligu. Nisam dobio papire, pa sam se vratio u KK Bosnu. Šest sezona sigurno sam bio u Bosni. Svlačionica sebi bira kapitena. Neko ko ima uticaj na svlačionicu, na tereni procese. Ja nisam bio najbolji igrač Bosne, u svakoj od tih sezona bio je neko bolji. Ali, eto slovio sam za nekoga ko ima autoritet u svlačionici. Trener je uvijek u pravu. Ne bi bio trener nikad. To je najteži posao. Kad sve ide dobro, igrači su zvijezde, a treneri su krivi za sve.”

Svi mladi košarkaši imali su svoje idole, a Konaković dva.

“Moja sarajevska zvijezda je bio Samir Avdić. Kasnije smo zajedno sarađivali i sada sarađujemo. Ali moj heroj je bio Toni Kukoč. Jer je bio krilna pozicija. Odgojeni fin i kulturan momak, koji je bio moj uzor u svemu.”

Pogledajte video prilog u nastavku:

Pored Bosne, igrao je kasnije u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji. Igračku karijeru okončao je 2001. godine, kada postaje direktor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Godinu dana kasnije izabran je za direktora Bosne, a na toj poziciji se zadržao do 2007. godine.