Konaković nakon sastanka u Bratislavi: Čega se plaši EU?

Ursula von der leyen je u Bratislavi predstavila novi plan saradnje EU sa zemljama zapadnog Balkana

Plan o približavanju zaapadnog Balkana EU, kojeg je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila na forumu o globalnoj sigurnosti, GLOBSEC 2023, koji je održan u Bratislavi, predstavlja sublimiranje stavova koje su do sada iznosili šefovi diplomatija država regiona, kazao je u izjavi za Oslobođenje ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

– U svojim stavovima u vezi sa približavanjem EU temljama regiona ministri su iznosili razumijevanje koliko je daleko članstvo EU i da taj put ima svojih teških administrativnih faza u ispunjavanju svih uslova kritetija. Oprez EU se odnosi na pravo veta unutar zemalja članica EU. Oni se zapravo plaše kako bi se tu snašle zemlje zapadnog Balkana. Druga dimenzija se odnosi na fazu u koju smo zvanično prešli, da bez obzira na administrativnu udaljenost od članstva u EU, mnogo konkretnija saradnja može biti sa zemljama koje imaju status kandidata ili pretenduju da postanu članica EU. Tu se otvara mnogo prostora, kada je riječ o ekonomiji. Mislim da smo uspjeli doći u fazu kada EU ne šalje prazne poruke. kritikovao sam nas zbog svega što nismo uradili, ali i EU zato što nije imala folkus na zemljama zapadnog Balkana, a neke druge zemlje jesu. Mislim da će se u narednom periodu mnogo konkretnije, a pogotovo u oblasti ekonomije, moći osjetiti naša bliskost sa EU, istakao je Konaković.

Podsjećanja radi, Ursula von der Leyen je na skupu u Bratislavi prezentovala novi plan za saradnju EU sa zemljama zapadnog Balkana. Taj plan, kako je istakla, počiva na četiri stuba. Prvi je približavanje zemalja zapadnog Balkana zajedničkom tržištu EU. Drugi je tješnja ekonomska saradnja među zemljama regiona. Sljedeći stub su reforme na kojima će EU i dalje insistirati, a na kraju je Von der Leyen najavila i veće predpristupne fondove za zemlje regiona.

U posljednje vrijeme se svako spominjanje bliže saradnje među zemljama regiona dovodi u vezu sa inicijativom Otvoreni Balkan, kojeg su zajedno pokrenuli Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, a na kojem posebno insistira predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– O samoj ideji Otvorenog Balkana se nije konkretno govorilo. Osim toga, ponavljam ono što sam i do sada govorio, a to je da je za nas prioritet na međunarodnom planu Berlinski proves i tek kada on bude u potpunosti proveden moći ćemo govoriti i o nekim drugim idejama, rekao nam je Konaković.