Komšić o EPP-ovom brisanju “legitimnog predstavljanja”: Potop HDZ-a na njihovom terenu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je danas “Hitnu rezoluciju o izbornoj reformi u BiH” koju je usvojio kongres Evropske narodne stranke (EPP) i iz koje je izbačen HDZ-ov prijedlog o “legitimnom predstavljanju”.

Kako je rekao Komšić, činjenica da je čak i Evropska pučka partija odbila HDZ-ovo takozvano “legitimno predstavljanje naroda”, konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike.
“Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada, ne može prihvatiti koncept koji vodi ka daljnjoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine. HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domaćem) terenu, te shodno tome princip takozvanog ‘legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda’ više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću”, kazao je Komšić.

Komšić je dodao da je konceptulani debakl i potop politike HDZ-a “dubok i temeljit”.

“Izražavam naročito zadovoljstvo odlukom Evropske pučke partije da odbaci HDZ-ovo takozvano ‘legitimno predstavljanje naroda’, posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrijednostima i evropskom pravnom stečevinom. Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspjeli da tzv. ‘legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda’ izbacimo iz rezolucija evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojma iz rezolucija EPP-a kruna je uspjeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike”, dodaje Komšić.

Zaključio je da nikada više takozvano “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona.

“Bosna i Hercegovina će kad-tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki”, zaključuje Komšić.

Podsjećamo, Kongres Evropske narodne stranke (EPP) usvojio je danas prijedlog “Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH”, ali je iz nje izbacio HDZ-ov prijedlog “legitimnog predstavljanja”.

 

Izvor:https://www.klix.ba/