Kim leci sve, osim smrti

 

Kim je samonikla biljka, mada se u poslednje vreme sve vise gaji u vrtovima i na njivama. Pre svega spada u zacinske biljke, međutim ima visestruka lekovita svojstva, pogotovo crni kim (Nigella sativa).

Crni kim prirodno raste u istocnim i toplim zemljama, narocito u Egiptu, Siriji i Indiji. Postoje zapisi u kojima se jasno moze videti da je veoma cesto koriscen u staroj egipatskoj medicini. Egipatski faraoni upotrebljavali su ga kao zacin za jela i za lecenje mnogih bolesti, upala, alergija, poremecaja metabolizma, zastoja mokrace, protiv depresije. Interesantan je podatak da je jedna boca ulja crnog kima pronađena u grobnici faraona Tutankamona.

Istocni narodi su za crni kim govorili da leci sve bolesti, osim smrti! Cak i Biblija spominje crni kim kao sastavni deo hleba, koji otklanja nadutost, leci bolesti pluca, stomaka i zuticu.

Lekovita svojstva
Kim jaca želudac, podstice varenje hrane, proizvodnju hormona, izbacivanje mokrace. Pozitivno deluje na bolesti pluca, kozna oboljenja, teskoce izazvane astmom. Umiruje bronhije, alergijsku astmu, kasalj, ojacava imunitet, povecava proizvodnju antitela. Sprecava pojavu raka, jer podstice proizvodnju odbrambenih celija, zdrave celije štiti od ostecenja, unistava celije tumora.

Kada su zene u pitanju umiruje grceve materice, pospesuje menstruaciju, olaksava bolove prilikom porođaja i sam porođaj, zenama za vreme dojenja obezbeđuje mleko.

Narocito dobre rezultate pokazuje kod lecenja dece obolele od bronhitisa, astme, raznih alergija i atipicnog ekcema.

Rezultat slika za crni kim

Ulje crnog kima

Najznacajniji proizvod crnog kima je ulje, koje u sebi sadrzi stotinak aktivnih supstanci. Dobija se od zrelih semenki, hladnim ceđenjem. Ovo ulje sadrzi nigellon koji siri bronhije i opusta misice i thymochinon koji snizava holesterol, podstice lucenje zuci i olaksava varenje hrane. Pored toga ulje crnog kima leci bolesti pluca, bronhijalnu astmu, migrenu, sprecava opadanje kose i gojaznost. Takođe ima i antibakterijsko dejstvo.

Kada se duze vreme koristi otklanja simptome reumatizma, dijabetesa, tezih upala i povisenog pritiska. Zato bi oboleli od ovakvih bolesti trebali konzumirati hranu oplemenjenu uljem ove biljke, u periodu od pola godine. Ukoliko se u tom periodu vodi i zdrav nacin zivota moguce je osloboditi se simptoma bolesti, a nekada i bolesti u celini.

Ulje crnog kima preporucuje se kao dodatak salatama i za prelivanje vec gotove hrane. Moze se dodavati i pred kraj kuvanja ali ne treba ga koristiti za duga przenja da se ne bi unistile lekovite materije.

Za lecenje bolesti ulje treba uzimati po 25 kapi tri puta na dan, a zdrave osobe svega 25 kapi dnevno.

Caj od crnog kima protiv bronhitisa i kašlja
Jednu veliku kasiku crnog kima, jednu malu kasiku kamilice i pola male kasike anisa umesati u jednu solju tople vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti, zasladiti medom i piti nekoliko puta dnevno.

Sirup protiv astme
Jednu malu kasiku usitnjenog crnog kima, dva izdrobljena cena belog luka i dve kašike meda, pomesati. Svakoga jutra na prazan stomak uzeti po jednu malu kasiku sirupa u periodu od tri nedelje.

priroda-leci-sve.com