KCUS izgubio još jednu tužbu. Sebija će morati isplatiti stotine hiljada KM odštete

Sporovi koje je Klinični centar Univerziteta u Sarajevu izgubio sad su već dostigli vrijednost od više stotina hiljada KM.

Naime, poznato je da je nedavno Ademir Spahić dobio presudu po kojoj mu KCUS mora isplatiti 42.000 KM zbog nezakonitog otkaza. Spahić ga je dobio uz prijetnju Sebije Izetbegović da će mu iščupati grkljan.

Prije nekoliko dana uposlenica KCUS-a Majda Kalamujić također je objavila da je dobila presudu.

“Danas posebna simbolika – 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i ja baš danas dobijem pravosnažnu presudu protiv KCUS-a. Poslije 8 godina, od kada je aktuelni menadžment na čelu sa (sad već samo) dr Izetbegović, smanjio platu i koeficijent šehidskoj supruzi i time ‘uzeo od usta’ šehidskom djetetu koje sam hranila ovom platom. Ima pravde… Smrt fašizmu, sloboda narodu!”, objavila je Kalamujić.

Kako saznajemo, i njena odšteta prevazilazi 40.000 KM.

No, ovo nisu jedine presude koje idu kontra KCUS-a.

Raport saznaje da je KCUS izgubio minimalno još pet tužbi, čije pravosnažne presude stižu posljednjih mjeseci.

Među njima su i one anesteziologa Ismeta Suljevića, doktora Mehmeda Kulića, Kemala Dizdarevića…

Njihove odštete su još veće i prema našim informacijama iznose oko 100.000 KM. To znači da KCUS iz svog budžeta mora isplatiti više od pola miliona maraka odštete zbog nezakonitih otkaza koje je davala direktorica Sebije Izetbegović.

Podsjetimo, Suljević je dobio otkaz kada je počeo javno govoriti da malina respiratori ne valjaju i da ih KCUS ne bi smio koristiti.

Pored Suljevića, kao neistomišljenik otkaz je dobio i Dizdarević kao i dr. Mehmed Kulić kojem je otkaz dat dok je bio na godišnjem odmoru.