KAŽI IM, VOJINE: Mijatović otvoreno o Arnautu, opoziciji, liderima, jedinstvu

Potpredsjednik SDP-a i kandidat za delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine iz Pokreta za državu Vojin Mijatović komentirao je na svom Facebooku opoziciju, Nebojšu Vukanovića, Damira Arnauta, jedinstvo.

 

Njegov status prenosimo u cijelosti.

“Nebojša Vukanović

Tog momka sam vidio svega par puta u životu, u startu mi je bio drag ruku na srce, ako ništa drugačiji. Nikad mu nisam ružnu riiječ izgovorio dok nije krenuo bez razloga u napad kao dobro trenirani pas.

Interesantno, da javnost zna, dok sam bio zamjenik ministra ispred Saveza za promjene u istom mandatu Vukanović je bio savjetnik Mladena Bosića u Parlamentu BiH tada mu nisam smetao tada nije javno govorio da sam Dodikov čovjek, ali toliko o njegovom licemjerju.

Vukanovića je pjesma ponijela i na žalost opozicije najveću štetu pravi upravo njima, okom je vidljivo da Vukonović lešinari nad opozicijom za radi lične koristi i da je upravo svoje mandate oteo lešinarenjem istom SDS-u i nikom drugom.

Vukanović kao pokvarena ploča ponavlja istu mantru kako sam Dodikov čovjek, spominje neistinu oko mog oca, nebulozu koji je izmislila Aleksandra Pandurović oko nekih izmišljenih događaja iz Kine u nadi da će sto puta ponovljena laž postati istina.

Za razliku od Vukanovića koji kao bijesan pas laje non stop, ja intezivno razgovaram sa ljudima iz PDP-a i SDS-a oko situacije u vezi Doma naroda i koliko god nam stavovi bili udaljeni razgovaramo, moram priznati da mi se izvinjavaju zbog Vukanovićevih šizofrenija i da mi tvrde da je neuračunljiv. Naravno i za ovo imam dokaze.

Razgovaram inetezivno i sa predstavnicima međunarodne zajednice koji se takođe ograđuju od istog Vukanovića, takođe i za ovo imam dokaze.

Da zaključim ja neću komunicirati sa Vukanovićem jer je nebitan i ne pita se ništa, razgovore ću nastaviti sa ljudima iz SDS-a i
PDP-a jer se poznajemo preko dvije decenije i dugujemo građanima da razgovaramo bez obzira da li ćemo doći do dogovora.

Arnaut i slični

Kada je u pitanju Republika Srpska vi ste nebitni, ne postojite, niko ne zna ko ste, vama je 49% teritorije BiH daleka zemlja koja vam služi samo da pokrijete svoje političke promašaje i prevare.

Vi ste budžetske štetočine, vi ste paraziti ovog društva, vi ste podjednak problem po ovu zemlju kao i politike Dodika i Čovića.

Vaš sav patriotizam staje u vaše mandate i budžetske plate vaših porodica, a malo ko od vaše familije ima da nije prikačen na budžet.

Vaš populizam je poguban za ovu zemlju vi ste pogonska snaga Dodika i Čovića, Vukanovića u konačnici i respektujem, a vi mi se gadite.

I vrlo jasno, bolje vam je da ćutite o vama imam podataka da ću vas zgaditi građanima ove zemlje dok ste živi, tako da tišina, jer što ste tiši to vam produžava vijek na budžetu.

Pokret za državu

To je ideja koju je zapravo predložio moj partijski kolega Denis Bećirović u vremenu kada je Milorad Dodik atakovao jako na ustavni poredak BiH.

Pozvao je Denis tada na udruživanje svih pro bosanskohercegovačkih stranaka protiv udara na ustavni poredak BiH.

Ni danas ništa manji nije atak na ustavni poredak BiH od strane istih aktera, ne vidim šta se ij, pitam se jel nema više ataka na ustavni poredak BiH.

Mi smo isti recept primenili u Republici Srpskoj u napravili uspjeh. Postali smo bitan politički faktor i pitamo se aktivno kada je u pitanju eventualna blokada države BiH.

Stava sam da ni SNSD ni opozicija ne smiju imati kontrolni paket za blokadu države. Stava sam da ni po koju cijenu ne smijemo snsd-u dati 4 ali isto tako ni po koju cenu ne smijemo ni opoziciji dati u ruke sudbinu BiH.

Javnost treba znati da je i politički Beograd duboko uključen u ovu akciju na strani opozicije a meni je to samo razlog više da ne odustajemo po svaku cijenu. Naravno za ovo imam i dokaze.

Kada je u pitanju BiH nikad neću dozvoliti da se pitaju Beograd i Zagreb!

Pozivam najodgovornije BiH političke lidere, tri najveće BiH političke stranke Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšića i Željka Komšića da sa zajedničkim stavom jako stanu iza Pokreta za državu.

Pozivam ih da pokažemo BiH jedinstvo i da krenemo u jaku diplomatsku akciju i prema međunarodnoj zajednici i i prema opoziciji, nakon Schmidtove odluke oko izbornog zakona ovo može biti posljednji ekser u kovčeg građanske BiH i nakon ovoga nema povratka. Nemojte nam okretati leđa, svi ćemo platiti preveliku cijenu za to!

Ovo je jedinstvena prilika i prvi put u postdejtonskog istoriji da proBiH stranke imaju kandidate za delegate iz reda Srpskog naroda u Domu naroda BiH i prvi puta prilika da ključeve sigurnosti BiH držimo u svojim rukama.

Ukoliko svi dozvolimo da nas zastraše jeftini politički populisti i budžetski lešinari onda svi zajedno nismo vrijedni ove zemlje.

Ja odustati neću, a na vama je hoćete li nas ostaviti u “Donjecku”. Ovo je mnogo bitnije od bitke za vlast u FBiH.

Pozivam lidere SDS-a i PDP-a da shvate da su zbog populizma i lešinarenja Vukanovića i sličnih u svojim redovima doživjeli debakl od strane SNSD-a i doveli do ovakve situacije i da sada preuzmu odgovornost, da partnerski onemogućimo blokadu BiH.

Vrijeme je da promijenite politiku i postanete stvarna alternativa bez bojazni da će vas iko proglasiti izdajnicima. U suprotnom omogućili ste SNSD-u kontrolu BiH, a sebe potpuno eliminisali iz politike naredne 4 godine, bez mogućnosti da budete dio vlasti na nivou BiH.

Pokažite političku zrelost otkinite se od uticaja Beograda, ovo je naša zajednička zemlja u kojoj svi zajedno živimo.

Predstavnicima međunarodne zajednice jasna poruka hvala vam za sve što radite za BiH, ali nemojte se mešati u unutrašnje odnose BiH, do juče su vam i SNSD i SDA bili parteri za sve razgovore, a već danas mijenjate kurs, objasnite barem javnosti šta se dogodilo da vaši decenijski partneri danas nisu više dobri i zašto HDZ nije u istom košu.

Ja vas molim, svaka je pomoć dobrodošla ali prestanite se više igrati sa ovom zemljom i ovim ljudima.

Možda sam ja za sve u krivu, ali ako jesam neka nam konačno saopšte da mi koje se tako osjećamo i izjašnjavamo nikada nećemo biti Bosanci i Hercegovci u Bosni i Hercegovini.

Recite iskreno ako je tako, recite nam da su Dodik i Čović u prevu i da postoje samo Srpska, Bošnjačka i Hrvatska reprezentacija, a da naša BiH reprezentacija više ne igra!”

(SB/Vijesti.ba)