KARANFILIĆ / KLINČIĆ: 10 njegovih upotreba koje će vam dobro doći

 

Većina ljudi je vjerovatno ponekad čula, a možda i koristila karanfilić/klinčić.
Karanfilić se često dodaje marinadama radi konzervacije, koristi se u pečenju i pripremi aromatičnih kompota, kuvanog vina i punčeva.

Ali da li ste znali da se karanfilić može koristiti u svrhu liječenja?

Ima mnoštvo ljekovitih svojstava, o čemu će vam redakcija „Dnevnog Magazina“ reći danas.

ZDRAVSTVENE KORISTI KARANFILIĆA

Karanfilić je prepun hranljivih sastojaka koji su neverovatno ljekoviti. Ima antiseptična, antifungalna, antibakterijska, analgetička i antiinflamatorna svojstva. Karanfilić sadrži minerale poput gvožđa, mangana, kalijuma, selena i magnezijuma, kao i mnoge vitamine A, C, K i beta-karoten. Pogledajmo koje su prednosti karanfilića i kako ih koristiti.

10 NAČINA UPOTREBE KARANFILIĆA

Analgetik i antiseptik

Karanfilić ublažava bol u zubima, desnima i upalu grla. Da biste to uradili, potrebno je da kuvate par pupoljka karanfilića u maloj količini ključale vode i pustite da se skuva.

Ovim rastvorom treba ispirati usta. U slične svrhe koristi se ulje karanfilića koje se nanosi na pogođene desni ili zube. Karanfilić dobro pomaže kod rana i opekotina.

Cirkulacija krvi

Karanfilić savršeno čisti krv od toksina i poboljšava cirkulaciju krvi, poboljšavajući funkcionisanje cijelog tijela. Pored toga, služi kao izvrsno sredstvo za stimulisanje imuniteta.

Da biste to uradili, morate uzeti karanfilić u obliku čaja. Skuvajte 1 litar vode, dodajte 1 kašičicu karanfilića i nastavite grejanje još 10 minuta.

Pustite da se skuva, procijedite i pijte, ali ne više od 3 šolje dnevno.

Uklanja sluz

Isti taj čaj djeluje kao izvrsno sredstvo za suzbijanje kašlja. Karanfilić deluje iskašljavajuće, smanjuje količinu sluzi u plućima.

Ubrzava metabolizam

Karanfilić ubrzava metabolizam, povećava količinu pljuvačke i tečnosti odgovorne za varenje. Ovo doprinosi brzom sagorijevanju masti.

Sprečavanje prehlade

Ako držite karanfilić u ustima to će pomoći u odbijanju prehlade i stimulisati imuni sistem.

Poboljšava varenje

Karanfilić pomaže u normalizaciji varenja, jer povećava sekreciju digestivnih enzima. Pomaže u ublažavanju mučnine, zatvora i nelagodnosti u stomaku. Takođe pomaže u zarastanju čira. Da biste to uradili, morate ga uzeti u obliku ulja. Samo promešajte 1 kašičicu ulja karanfilića u čaši tople vode. Uzimajte na prazan stomak tri puta dnevno tokom mjesec dana.

Tiroidna žlezda

Karanfilić je takođe veoma koristan za zdravlje štitne žlijezde. Služi za sprečavanje i hipotireoze i hipertireoze. Zbog toga se takođe mora uzimati u obliku čaja.

Normalizacija ženskog ciklusa

Karanfil je izvrsno-ženski iscjelitelj. Ako postoje poremećaji u menstrualnom ciklusu, onda morate pripremiti sebi ljekoviti čaj. Kuvajte 500 ml vode, dodajući ljusku od 7-8 luka i 2 kašičice pupoljka karanfilića.

Kuvajte 10 minuta, procijedite, dodajte 2 kašičice jabukovog sirćeta. Uzimajte 150 ml pola sata prije obroka tri puta dnevno.

Za bilo kakve prekide u ciklusu, najbolje je svakako posjetiti doktora. Zapamtite da je ovaj lijek kontraindikovan kod trudnica.

Gljivice

Ulje karanfilića pomaže kod mikoza noktiju i kože. Pored toga, proizvod pomaže u jačanju noktiju.

Kod nesanice

Začin pomaže u ublažavanju problema sa spavanjem. Da biste brzo zaspali, stavite vrećicu suvih karanfilića na glavu kreveta. Ali ovo je samo ako vam je miris karanfilića prijatan i ne iritira vas.

Teško je zamisliti da tako poznati začin ima toliko korisnih svojstava. Iskreno, ovo nisu sva lekovita svojstva karanfilića, ona krije mnoge tajne.

Zato sledeći put kada skuvate čaj, ne zaboravite da mu dodate karanfilić.

Pazite na sebe i svoje zdravlje.

Koje recepte zasnovane na karanfiliću znate? Podijelite ih sa nama u komentarima.

Recite i svojim prijateljima o snazi klinčića.

Izvor: dnevni.rs