KAMEN U ŽUČI: Uzroci i savjeti za prirodno liječenje

 

Kamen u žuči je koncentracija komponenata žuči kao što su holesterol, biopigmenti i so koji formiraju malo kamenje i blokiraju žučne kanale. Ovi komadići se uvećavaju i nakupljaju, što dovodi do upale žučne kese i bola.

Kod hronične upale dolazi do bujanja fibroznog tkiva u žučnoj kesi. U slučaju hronične upale žučne kese (mjehura) nastaju kamenci mješovitog tipa sastavljeni od holesterola. Kamen u žuči može biti pojedinačan, može ih biti više ili u obliku pijeska.

Simptomi su slični kao i kod drugih oboljenja, ali se po sitnicama mogu prepoznati. Uobičajeni simptomi su:

tupa bol koja se pojačava nakon uzimanja masne hrane;
moguća pojava mučnine;
osjećaj nadimanja u trbušnoj duplji i podrigivanje;
jaki bolovi u predjelu rebara;
jaki bolovi u predjelu žučne kese;
probadajući bolovi u predjelu desnog nadrebarja.
Značajnu ulogu u nastanku kamena u žuči igra genetski faktor. Takođe, nepravilna ishrana, hrana koja sadrži previše masti i brašna, jela koja nadimaju i ostala hrana koju čovjek ne podnosi mogu dovesti do stvaranja kamena i pijeska.

Isto tako kamen u žuči može biti posledica ranijih upala žučne kese, ali mogu i oni pospješivati upale. Ponekad je posledica cista i tumora ili gojaznosti i dijabetesa. Uz to psihička uzbuđenja koja se ponavljaju i izazivaju grčenje žučnih kanala i usporeno oticanje žuči iz koje se zatim izlučuju materije dovode do stvaranja kamenja u žuči.

Liječenje biljem
Piti čajeve koji pospješuju izbacivanje i topljenje kamena:

Čaj od artičoke
Čaj od borovnice
Čaj od kantariona
Čaj od maslačka
Čaj od kunice
Čaj od koprive
Čaj od lipovog cvijeta
Čaj od nane
Pored čajeva takođe se preporučuju:

Sok od limuna
Jabukovo sirće
Sokovi od svježeg povrća
Gorka so (magnezijum sulfat)
Citrusno voće
Ishrana
Treba koristiti namirnice siromašne mastima, bez šećera, izbjegavati jaja, crni luk i svinjetinu, kao i kafu i druge oblike kofeina. Cigarete, ako je moguće, u potpunosti eliminisati ili bar smanjiti pušenje.

Najbolja je vegetarijanska dijeta u koju treba uključiti korijen maslačka, lišće repe i lišće crne rotkve. Koristiti Omega-3 masne kiseline, laneno ulje i aminokiseline.

Izvor: “Ljekovitim biljem i ishranom do zdravlja” Dr. Nezir Tanović