Kako uzgojiti LIMUNOVO DRVO iz sjemena – kod kuće

 

Od drevnih vremena, drvo limuna smatra se moćnim magnetom za bogatstvo, zdravlje i prosperitet. Limun pospješuje radoznalost i povećava ljubav prema znanju i učenju, pa je stoga pogodno za prostorije u kojima se obavljaju različite aktivnosti.

Opšte mišljenje je da drvo limuna uspijeva samo u mjestima sa toplom i osunčanom klimom. Ali, istina je da ono može da raste i da rađa u zatvorenim i dobro klimatizovanim prostorima.

Da biste dobili prvi plod od drveta koje ste odgajili od sjemena – trebat će vremena, ali zaista vrijedi.

Kako zasaditi limun:

Nabavite organski limun
Izvadite sjemenke iz njega
Pripremite mješavinu zemlje za vaše buduće drvo limuna (citrus najbolje rasate u mješavini treseta, perlita, vermikulita i organskog đubriva). Tlo mora biti dovolno lagano da propušta vodu. Ako je zemljište previše zgusnuto, dodajte mu ljuspice od kore drveta koje će ga učiniti vazdušastim.
Izaberite saksiju od terakote prečnika 20 cm. Možete da koristite i plastičnu saksiju, kao i onu napravljenu od drveta. Za početak, veoma je bitno da sjeme limuna posadite u manju saksiju, dok se ne poraste.
Da bi sjeme proklijalo, potrebno mu je od 10 do 14 sati svijetlosti, stoga ga izlažite vještačkom svijetlu u nedostatku prirodnog. (Obezbedite mu svijetlost, kao što čine pilićima koji su se tek izlegli – sijalica iznad saksije. Osim svijetla, ona će i da grijeje sjeme i saksiju).
Raspršivačem svaki dan zalivajte saksiju i sjemenke. Najbolje bi bilo da voda bude mlaka, a zemlja lijepo navlažena.
Postupak sadnje:

Sada kada ste sve pribavili, počnite sa sadnjom:

Skuvajte čaj od kamilice, pa ga ostavite da se prohladi. Isjecite limun pa iz njega izvadite sjemenke. Gole i neoštećene sjemenke limuna stavite u mlak čaj od kamilice.
Saksiju do pola napunite zemljom pa je dobro zalijte, sve dok ne bude ravnomjerno natopljena. Zatim napunite saksiju skoro do vrha, pa je ponovo zalijte.
Sjemenke poređajte ravnomjerno po saksiji pa ih prekrijte novim slojem zemlje (na dubini od oko 3 centimetra), pa ponovo zalijte zemlju. Blago utapkajte zemlju da sve lijepo nalegne.
Plastičnom folijom prekrijte saksiju i ostavite je na toplo mjesto. Vodite računa da zemljište mora biti toplo i vlažno kako bi sjeme proklijalo. Nakon dvije nedelje doći će do nicanja limuna.
Kada drvo limuna malo poraste, morate da ga prihraniti. Vodite računa da drvo limuna prihranjujete dva puta godišnje, ali nikad preko lista.

Zemljište oko drveta limuna ne smije da bude suho, ali isto tako ne smije nikad da bude u barici vode. Svijetlosti ne sme da mu fali. Ako nema prirodnu svijetlost, obezbedite mu vještački.

Zasadite i vi drvo limuna u svom domaćinstvu!

Izvor: stil