KAKO SAM UZGOJILA MANDARINU: Njen uzgoj u saksiji je lakši nego što mislite..

 

Sadnja i uzgoj citrusa ponekad je baš interesantan izazov, a za prve plodove treba truda, a uz to i strpljenja.
Danas vam donosimo članak kako uspješno uzgajiti mandarinu u i to kod kuće u saksiji.

Svi znamo da su plodovi citrusa bogat izvor mnogih vitamina, ali još jedna nejgova vrijednost su lijepo zimzeleno lišće i bijeli cvetovi intenzivnog mirisa. Briga o ovoj vrsti voća ponekad može da bude pravi izazov, a mi vam donosimo savjete kako da ih uspešno gajite u saksiji u kući ili okućnici.

Iako mandarine smatramo biljkama toplijih krajeva jer su porijeklom iz Jugoistočne Azije, a uspješno se uzgajaju na Mediteranu, one pripadaju citrusima najotpornijim na niske temperature.

Tako mogu da prežive i do -4°C. Mandarine ne vole ni previsoke temperature pa ih je u tom slučaju dobro držati u sjenci.

Osigurajte drenažu i dovoljno prostora za rast korijena

Citrusi mogu da se gaje iz sjemena ili sadnice, a trebalo bi da imate na umu da uzgoj iz sjemena traje dugo i da ćete prve plodove čekati i do 5 godina.

Bš zbog toga se više isplati kupovina sadnica, jer će one brže donijeti plod.

Saksija u koju se sadi trebalo bi da bude veća od korijena kako ne biste morali prebrzo da je presađujete, a trebalo bi da bude oko deset centimetara slobodnog prostora od korijena do dna.

Trebalo bi da odaberete saksiju koja se pri vrhu ne sužava jer će vam biti otežano održavanje i presađivanje biljke.

Važno je da prije sađenja na dno stavite kamenje zbog drenaže pa zatim da sipate supstrat za sađenje.

Kod kupovine supstrata najbolje bi bilo da odaberete onaj koji je prilagođen gajenju citrusa i zbog toga dobro čitajte upute na njima. Nakon što biljku posadite, stavite je na mjesto sa puno sunca. Idealno je da ima oko pet do šest sati sunčeve svjetlosti, a najbolje su južne ekspozicije. Važno je da je redovno zalivate pri čemu vlagu možete zadržati i pomoću malča.

Presađuje se za tri do četiri godine, a za prvi prinos treba i malo strpljenja

Kako piše citrus.com, stablo mandarine je manje u poređenju sa drugim citrusima, a može da poraste od tri do četiri metra visine iako orezivanjem može da se skraćuje. Čim korijenje ‘proviri’ kroz rupe na saksiji, vrijeme je za presađivanje u veću, a to bi trebalo obavljati svake tri do četiri godine.

Kod iznošenja na otvoreno, nakon zime, stablo postepeno prilagođavajte spoljnim uslovima kako biste spriječili gubitak lišća, a isto je i kod unošenja u jesen. Obavezno ga unesite prije prve pojave mraza.

Mandarine je dobro prihraniti jednom mjesečno tečnim đubrivom koje je bogato azotom i fosforom ili onim koje je prilagođeno za citruse.

Za plodove bi trebalo malo strpljenja, a dat će plodove na oko 3 godine od sadnje.

Zasadite i vi mandarinu kod kuće.

Izvor: agroklub.rs