Kako napraviti sok, turšiju i marmeladu od trnina!

Trnina (Prunus spinosa L.) na našim prostorima je poznata pod raznim imenima: divlja šljiva, trnjina, trnula, trnavka, trn, crni trn, grmulja, kukinja… Nekada se ova biljka mnogo koristila u narodnoj medicini zbog svoje izuzetne ljekovitost. Ali, njena upotreba posljednjih godina sve je manja. Iako se može koristiti i u kuhinjama, specijaliteti od nje su sve rjeđi na stolovima. Zbog toga, kada se pomene ime ove biljke, nerijetki su oni koji kažu da je divlja šljiva pomalo zaboravljeni okus njihovog djetinjstva. Evo kako trninu možemo iskoristiti u kuhinji:

Turšije od trnjina

Na kilogram zgnječenih trnina naliti pola litre vode i ostaviti da stoji 24 sata poklopljeno. Naliti litar prokuhane i ohlađene vode, četvrt kilograma šećera ili meda. Sve se izmijeeša, poklopi i stavi na laganu vatru da provri, procijedi se, zatvori u posude – boce, ostavi na hladnom mjestu.
Kod gnječenja ne treba zgnječiti koštice.

Trnjine kao zamjena za masline

Očistimo zrele plodove trnine, odstranivši im peteljke. Zatim ih dobro operemo u hladnoj vodi i osušimo na zraku, prethodno ih obrisavši papirnatim ubrusom. Tako pripremljene trnine stavimo u staklenku i zalijemo vinskim ili jabučnim octom (razrijeđenim po želji) te dodamo kašičicu šećera, nekoliko zrna crnog papra i korijandara. Nakon mjesec dana kiseljenja, plodove trnine služimo kao dodatak ribama i mesnim narescima – umjesto maslina. Ukiseljene trnine čest su dodatak jelima u francuskoj kuhinji. Stoga, preporuka je ugostiteljima da u svojim restoranima ponude ovaj dodatak i obogate svoju pounudu.

Marmelada od trnjina

Sastojci: 2 kg trnjina, 50 g šećera, vino, voda.

Priprema: Operite plodove trnjine i prelijte ih hladnom vodom pa ostavite da odstoje preko noći. Ujutru trnjine ocijedite i prelijte mješavinom vina i vode (da se natope), pa kuhajte da omekšaju.
Zatim plodove propasirajte i umiješajte 50 grama šećera. Nastavite sa kuhanjem na tihoj vatri još oko 25 minuta, dok se masa ne zgusne. Vruću marmeladu sipajte u zagrijane sterilisane tegle i zatvorite.

Sok od trnjina

Sastojci: 1 kg trnjina, 1 l vode, 5,5 dl šećera po litri soka, na vrh noža konzervansa po litri soka.

Priprema: Kao prvo, trnjine treba brati poslije prvog mraza ili ih pak zalediti na nekoliko dana da bi bile ukusnije. Tada treba očistiti i oprati trnjine. Prokuhati vodu i preliti preko trnjina. Poklopiti i ostaviti na hladno 24 sata. Procijediti sok i ponovo ga brzo prokuhati i preliti preko trnjina. Poklopiti i ostaviti 24 sata. Ponoviti postupak još dva puta. Peti dan procijediti trnjine, izmjeriti sok i prokuhati ga. Kad prokuha dodati šećer i opet prokuhati. Skidati pjenu. Konzervans pomiješati s malo vrućeg soka i sasuti ga u sok koji niste prethodno sklonili s peći. Nasuti u flaše i čuvati na hladnom.

https://aura.ba/