Kako je Milošević govorio na kontramitingu, a kako Vučić najavljuje svoj?

Poredeći govor Slobodana Miloševića na kontramitingu 24. decembra 1996. godine sa mitingom 26. maja koji je najavio Aleksandar Vučić, oba predsjednika Srbije su kao najveći problem vidjeli opoziciju odnosno petu kolonu.

Bivši i sadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević i Aleksandar Vučić osim po funkciji imaju zajedničko i zakazivanje kontra mitinga kao reakciju na okupljanja opozicije. Poredeći govor Slobodana Miloševića na kontramitingu 24. decembra 1996. godine sa najavom mitinga 26. maja, oba predsjednika su kao najveći problem vidjeli opoziciju.

Dok je Milošević okupljenim pristalicama u govoru koji je ostao upamćen po replici “Volim i ja vas”, tvrdio da jaka Srbija koja je tek izašla iz strogog režima sankcija nije po želji prije svega svjetskih moćnika, Aleksadar Vučić kaže da je osim izazivanja haosa glavna poenta sadašnjih okupljanja “njegova glava”.

„Jaka Srbija nije po volji mnogih moćnika izvan naše zemlje, zato su oni u sprezi sa petom kolonom koju formiraju ovdje pokušali da našu zemlju destabilizuju, da je oslabe. Naravno da mi to nećemo dozvoliti“, poručio je Milošević pristalicama na Terazijama.

Vučić je na pitanje „a šta oni u stvari hoće“ u kontekstu opozicionih zahtjeva, odgovorio „moju glavu, nikad ništa drugo nisu ni htjeli“. On je naveo da je miting 26. maja zakazan kako bi se odbranile slobodarske i demokratske vrijednosti pred teške odluke ali i kako bi se suprotstavili opoziciji čiji je jedini cilj „da se na silu preuzme vlast i da se Srbija uvede u haos, nestabilnost, nemire i nerede“.

Vučić za razliku od Miloševića nije krivio strane moćnike, ali je kritikovao zemlje u u regionu, prije svega Hrvatsku koja kako navodi žele da na vlast dovedu svoje poslušnike.

„Vidim i histeriju u regionu, oni hoće političke poene preko ove divne mrtve djece i da dovedu na vlast svoje poslušnike, posebno se u tome ističe Hrvatska, u njihovim medijima nikad ni jedan premijer i predsjednik nije dobio toliki publicitet kao što sam ja, i samo pitam ljude da li je to zato što nam žele dobro“, zaključio je Vučić u opširnoj izjavi za TV Pink iz Predsjedništva Srbije.

Faktori stabilnosti

Treba istaći da nijedan od njih nije direktno prozvao Zapad kao neprijateljski. Podsjetimo, sredinom 90ih godina prošlog vijeka Slobodan Milošević je od „balkanskog kasapina“ s početka sukoba u Jugoslaviji, blokadom na Drini prema Republici Srpskoj i učešćem u Dejtonskom mirovnom procesu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, postao faktor stabilnosti.

Vučić je u dosadašnjem periodu na vlasti prepoznat kao pouzdan partner Zapada, naročito u prvim godinama, poslije potpisivanja briselskog sporazuma, kada se u izvještajima Evropske komisije ili Evropskog parlamenta nije pominjala vladavina prava ili sloboda medija.

Slobodan Milošević je u svom govoru pokušao i da unese razdor među građane koji su protestovali, dajući za pravo pobunjenim studentima naspram opozicije. Nešto poput predsjednika socijalističke Jugoslavije Josipa Broza Tita tokom studentske pobune 1968. godine kada je rekao „studenti su u pravu“ čime su demonstracije završene, a zatim je uslijedio obračun sa profesorima.

„Zato je cilj svih demonstracija da se uspori ekonomski razvoj i da se oslabimo, tako da se ugrozi integritet sadašnje Jugoslavije i sadašnje Srbije. Niko neće Srbiju dijeliti. Da odmah budem jasan, ja od toga želim da izuzmem one mlade ljude koji traže da se otklone nepravilnosti ovih lokalnih izbora gdje god da se one nalaze. Ja sam zato obećao studentima da ću pomoći da se utvrdi puna istina, ali isto tako i da se puna istina i svaki problem moraju rješavati u institucijama naše zemlje, jer demokratske institucije naše zemlje nisu gore od istih takvih institucija u mnogim razvijenijim zemljama. A ni profesionalni ni moralni nivo ljudi koji u njima rade sigurno nije niži, niti gori. Zato ćemo sve te probleme upravo da rešavamo u našim institucijama“.

Opozicija sve kvari

Vučić je, s druge strane, pokazao verbalnu spremnost da razgovara o svim temama poput medija, rijalitija, policije, ostavki, naravno u institucijama, ali je za nemogućnost dijaloga optužio opoziciju koja je želi da samo silom preuzme vlast. Umjesto destablizacije i ekonomskog nazadovanja Vučić je naveo teške odluke koje se očekuju krajem maja, a tiču se vjerovatno statusa Kosova.„Bez obzira na to, mi smo spremni da razgovaramo o svim temama, od medija, rijalitija, učešća policije, neučešća policije, podnošenja ostavki različitih funkcionera ili ne, da se raspravlja o tome i u Narodnoj skupštini. Ništa od toga nije bilo dovoljno i neće biti dovoljno. Jedini njihov cilj je da se na silu preuzme vlast i da se Srbija uvede u haos, nestabilnost, nemire i nerede. Upravo zato, mi smo se večeras dogovorili i pozivamo sve građane Srbije da 26. maja, dan uoči velikih i važnih odluka za Srbiju pozovemo ljude u odbranu slobodarskih, demokratskih vrijednosti da dođu na najveći skup ikada održan u Srbiji. Održaćemo ga ispred Narodne skupštine ili na Trgu Republike“, kazao je Vučić.