KAKO JE GOVORIO ABDULAH SKAKA: “DEDO MI JE OSNIVAČ SDA. JA NISAM U SDA, JA SAM SDA”

Poništenje akademskih zvanja Sebiji Izetbegović, presuda Fadilu Novaliću i drugima u slučaju „Respiratori“, hapšenje načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, hapšenje bivšeg načelnika općine Ilidža i ambasadora BiH u Maleziji Senaida Memića, potom jučerašnje hapšenje bivšeg gradonačelnika Sarajeva i ambasadora BiH u Kataru Abdulaha Skake, dešavanja su koja su obilježila svega nekoliko mjeseci unazad.

Ko je sljedeći? Glavno je pitanja u ovom trenutku. Među optuženima su uglavnom kadrovi SDA, dok recimo članovi stranaka koje su također dugo godina na vlasti u BiH, HDZ BiH ili SNSD, još uvijek nisu na meti.

Šta će se dešavati u narednom periodu, svakako ostaje da vidimo, a do tada ćemo se osvrnuti na ono što je aktuelno u ovom trenutku, a to je svakako hapšenje Skake.

“Dedo mi je Skaka Abdulah, osnivač Stranke demokratske akcije, jedan od 40 potpisnika Stranke demokratske akcije. Drugi dedo mi je suđen u montiranom procesu 1983. kao mladi musliman i tako dalje. Tako da, ja sam u SDA, izvinjavam se, nisam ja u SDA, ja sam SDA”, kazao je Skaka ranije.

Inače, Abdulah Skaka rođen je 1983. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju Univerziteta u Travniku, a potom magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Član je SDA od 2013. godine. Bio je predsjednik Općinskog odbora SDA Stari Grad Sarajevo, te član Kantonalnog i Glavnog odbora SDA. Osim toga, prema pisanima CIN-a, Skaka je tokom studiranja osnovao samostalni obrt „Sky Media“, agenciju koja se bavi promocijom, reklamom i propagandom piše Source.

Na lokalnim izborima 2012. godine kandidovao se za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, ali nije osvojio dovoljan broj glasova. Tri godine kasnije je izabran za zamjenika gradonačelnika Sarajeva. Nakon što je preuzeo ovu funkciju, privatni posao je prepustio bratu Halidu. Potom je na lokalnim izborima izabran u Općinsko vijeće Stari Grad, a u februaru 2017. godine je imenovan za gradonačelnika Sarajeva.

Način izbora Skake za gradonačelnika Sarajeva spominje se i u tzv. “aferi Asim” gdje se čeka pravosnažna presuda, a u kojem se funkcioneri SDA terete za političku korupciju.

Bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) imenovao je Skaku za ambasadora u Kataru krajem 2021., a funkciju je preuzeo u januaru 2022. godine. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, nakon hapšenja Skake, pokrenuo je njegovo razrješenje sa pozicije ambasadora BiH u Kataru.

Uhapšen sa rukama svezanim iza leđa

Abdulah Skaka uhapšen je sa lisicama vezanim rukama iza leđa, kako se najčešće hapse počinioci teških zločina ili ubice. Hapšenju su prethodili pretresi na više lokacija u glavnom gradu BiH, a pretresena je i njegova kuća.