Kako je Benjamina Karić navukla bijes javnosti zbog nagrađivanja AntiDayton pokreta i nabacila na volej zvaničnicima RS-a

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nagrađivanjem članova AntiDayton pokreta izazvala je mnoštvo negativnih reakcija, a neki među njima su i Prijedorčanin Edin Ramulić iz inicijative “Jer me se tiče” koja organizuje obilježavanje Dana bijelih traka.

Bez obzira šta joj je bila intencija, Karić bi trebala znati da se brojne neformalne grupe upitnih namjera u BiH, regionu, ali i u cijeloj Evropi, “kriju” iza humanitarnog rada. Benjamina Karić je tako uručila zlatnike Grada Sarajeva članovima AntiDayton pokreta.

“Ovo je prvi put da je jedna institucija u Bosni i Hercegovini prepoznala angažman i rad AntiDayton pokreta kako na patriotskom putu tako i na humanitarnom polju”, naveli su iz ovog pokreta na čijem čelu je Nihad Aličković.

Nakon brojnih osuda poteza sarajevske gradonačelnice oglasio se i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić (SNSD) koji smatra da je Benjamina Karić, prijemom i uručivanjem zlatnika Grada Sarajeva za predstavnike “AntiDayton pokreta”, dokazala dugogodišnje tvrdnje Republike Srpske da bošnjački politički predstavnici podržavaju antidejtonsko i antiustavno djelovanje u BiH.

“U svakoj normalnoj zemlji, što BiH odavno nije, ovakav potez bio bi okarakterisan kao ozbiljno antiustavno djelovanje”, rekao je Ćosić.

On je dodao da su “AntiDayton pokret” i njegov lider Nihad Aličković u javnosti odavno prepoznati kao esktremisti čiji se rad zasniva na antiustavnom djelovanju i širenju netrpeljivosti prema Srbima i Republici Srpskoj.

“Takve ljude, koji se otvoreno bore protiv Ustava zemlje koju navodno vole više od svega, zvanično prima i dijeli im priznanja gradonačelnica nečega što bi trebalo da bude glavni grad svih u BiH. I onda Republika Srpska i Srbi ne valjaju i nas, koji se borimo za Ustav BiH onako kako je i napisan, optužuju za antiustavno djelovanje. BiH je zaista nevjerovatan paradoks”, ocijenio je Ćosić.

Nakon ovoga, poručio je Ćosić, bošnjački političari ne treba da se čude, niti imaju pravo da histerišu ako se u BiH pojavi pokret koji će se boriti isključivo za osamostaljenje Republike Srpske, a čiji će predstavnici biti rado viđeni gosti u zvaničnim institucijama republičkog i lokalnog nivoa.

O nagrađivanju Aličkovića i drugih članova pokreta, ali i usvajanja zaključka o obilježavanju Dana bijelih traka 31. maja postavljanjem velikog bijelog ćaršafa preko Vijećnice reagovao je i Edin Ramulić, Prijedorčanin i dio inicijative “Jer me se tiče” koja godinama organizuje obilježavanje Bijelih traka u Prijedoru.

“Mi smo i ranije reagovali kada su oni miješaju i prljaju Dan bijelih traka tako što organizuju svoje militarističke projekte. Oni su prepoznati kao ekstremistička organizacija i oni to zaista i jesu. Oni zapravo nisu ni organizacija, nisu nigdje registrovani, dakle djeluju ilegalno”, kazao je.

Istakao je da su članovi “Jer me se tiče” meta brojnih prijetnji, uvreda i psovki od članova AntiDayton pokreta.

“I to se događa godinama u kontinuitetu. Od prošle godine, tajno, iako je bila javna rasprava, nigdje nije saopćeno, da u budžetu Grada Sarajeva da postoji stavka i za obilježavanje Dana bijelih traka, nakon obilježavanja 11. jula. To je za nas apsolutno neprihvatljivo. Jedini trošak koji mi imamo godinama jesu 102 ruže i objava čitulje. Nikakvog drugog troška nema. Neprihvatljivo nam je da se pojavljuje bilo kakav novac, da se nešto budžetira i da se iko plaća. Ali ta ekipa je spremna, oni neovlašteno prodaju razne stvari sa simobilima armije i države. To je njihov način rada. Oni od Prijedorčana skupljaju novac u dijaspori nešto što je usmjereno direktno protiv svega onoga što mi radimo u Prijedoru”, govori Ramulić.

On je kazao da mnoge Prijedorčane ne iznenađuje da ovakav potez dolazi iz SDP-a te da su apsolutno protiv postavljanja bijelog ćaršafa preko sarajevske Vijećnice u režiji političara.

“Oni su nama oduzeli pet godina borbe da roditelji ubijene djece dobiju spomenik. Nije nam iznenađenje da ljudi iz SDP-a se tako ophode prema narativu o ratu i žrtvama. Mi ćemo reagovati da pokušavamo i pravnim i drugim putem zaštiti Dan bijelih traka, da bilo koje institucije vlasti uzimaju sebi za pravo da obilježavaju i da se tu pojavljuje neki novac. Apsolutno smo i protiv postavljanja bijelog čaršafa i drugih projekata iza kojih stoje političari i slične organizacije”, zaključio je.

Edin Ramulić je poznat i po tome što je prošle godine zamolio tadašnjeg federalnog premijera Fadila Novalića (SDA) da se udalji sa trga u Prijedoru tokom obilježavanja Dana bijelih traka i da izjave za medije da na drugom mjestu.