KAD ZAHIRAGIĆ PROZIVA: “Šteta je na Sokocu završio fakultet za ugostiteljsku djelatnost, on je dobar momak, ali nije kompetentan…”

Zahiragić je bio izuzetno kritičan prema ministru saobraćaja KS Adnanu Šteti za kojeg tvrdi da nije kompetentan da vodi taj resor.

“Ako vidite danas u Vladi u ministarstvu saobraćaja koje mjere je predložilo za usporavanje saobraćaja pa vidite da je ministar Šteta završio fakultet na Sokocu za ugostiteljsku djelatnost. On je dobar momak, sa nama iz opozicije ima korektan odnos. Možda i ima neku volju. Ali on nije kompetentan za saobraćaj”, rekao je Zahiragić.

Također, ranije prijedloge i najave Štete o uspostavi adaptivnog upravljanja saobraćaja Zahiragić podržava, ali smatra da je već do sada trebalo to biti relizirano.

“Prije dvije, tri godine čak je podigao kredit za adaptivno upravljanje saobraćajem i angažovali su firmu BS Telecom čiji je nekadašnji vlasnik blizak SDP-u. Platili su mu avansno nekoliko stvari. Tek su neki dan krenuli u renoviranje prostorija u Domu mladihe, nakon dvije godine od dizanja kredita. Tek će za tri godine to biti. Da su tu dobru ideju tada realizirali, da je nisu razvukli na ovoliko stvari i pogodovali stranačkim firmama sigurno bi imali do sada tu vrstu pokrivenosti u saobraćaju. Tu su desetine milioni KM u pitanju”, naveo je Zahiragić.

Naredne sedmice biće održana tematska sjednica Skupštine KS o stanju u saobraćaju u KS koja je za Zahiragića već trebala biti održana. Na njoj će Zahiragić imati nekoliko prijedloga.

“Vožnja pod dejstvom alkohola bi trebalo samo po sebi biti krivično djelo. To se ne može uraditi na nivou KS, ali može uputiti inicijativu ka Parlamentu FBiH da izmijeni Krivični zakon. (…) Vožnja bez vozačke dozvole treba da bude inkriminisana i radikalno sankcionisana i kroz Krivični zakon i Zakon o prekršajima. Također, Zakon o policijskim službenicima ukoiliko nije jasan treba promijeniti da se objasni šta je interes javnosti. Interes javnosti je oduzimanje automobil težem povratniku u činjenju teških saobraćajnih prekršaja. To policija već može”, istakao je Zahiragić.

Treba uraditi na prevenciji, vršiti represivno kažnjavanje te osvijetliti pješačke prelaze, navodi Zahiragić te sankcionisati i puštanje glasne muzike u automobilu.

Čolo je za Zahiragića kulturno izašla iz SDA, ali su joj, kaže on, pojedini “nešto obećali” pa su potom, kako on kaže, uslijedile pojedine izjave.

“Mislim na Narod i pravdu i ljude s kojima je, dok je bila u SDA, bila bliska i vjerovatno nisu bili zadovoljni njenim pristojnim izlaskom pa da malo iznesu naslove za tabloide. Mislim da je ona pametna i pristojna žena“, naveo je Zahiragić.

Također, Zahiragić itekako ima kritični stav prema vladajućoj garnituri.

“Strah me je za državu i vidjeli ste ko su im kadrovi. Danas je Elzina Pirić predložila Arnela Isaka koji je predložio oca za ministra. Vidite kako sve prolazi”, navodi Zahiragić te dodaje da to što je SDA u opoziciji prilika “da svako u ovoj stranci pokaže zbog čega je zapravo tu”.

“Za SDA nije loše što je otišla u opoziciju jer sada je vrijeme da vidimo ko je u politici iskreno, kako se sada politika vodi kada nema funkcija, službenih auta, kada nema interesa zapošljavanja”, ističe Zahiragić.

Bakir Izetbegović treba ostati na čelu SDA i on je, navodi Zahiragić, pokazao kičmu i držanje i “nije htio izdati narod i državu”.

“Ne mislim da je vrijeme da ode”, rekao je, a na pitanje da li će Zahiragić poviti kičmu pred narodom, on je odgovorio:

“Uspravljam čelo, a kičmu savijam za narod”, navodi Zahiragić.