KAD VAM DOĐE CRNA MAČKA NEMOJTE JE TERATI: Mnogi smatraju da donosi NESREĆU i poistovećuju s VEŠTICOM, a ISTINA je mnogo drugačija

Zbog praznoverja koje se utemeljilo u nekim kulturama, za crne mačke neretko se smatra da donose nesreću, pa puno duže čekaju na to da pronađu udomitelje i duže se zadržavaju u skloništima za napuštene životinje. Zbog toga je ustanovljen Međunarodni Dan crnih mačaka (U Velikoj Britaniji slave i Nacionalni dan crnih maca, 27. oktobar), kako bi se ljudima pokazalo da i one mogu biti savršen kućni ljubimac.

Evo nekih argumenata koji mogu pomoći u razbijanju predrasuda o crnim macama, a možda i u tome da donesete odluku o tome da udomite baš malog crnog mačka:

Mogu biti fotogenične

Ako razmišljate o tome da udomite mačku, dobro je znati da se može ‘doskočiti’ i tome da na fotografijama ispadaju loše. Naime, većina vlasnika crnih mačaka žali se na to da na fotografijama neretko ispadaju kao velika crna mrlja. No, stvar je u dobrom osvetljenju: Važno ih je usmeriti prema prirodnom izvoru svetlosti, ali ne pod jarkim suncem, zbog toga tokom snimanja uključiti ikonu sunca. Tako će vaša crna mačka biti dobro osvetljena i fotogenična.

Crno s puno različitih nijansi i uzoraka

Čak i kada vam se čini da imate mačku koja je crna kao mrkla noć, ona sigurno ima neke točke ili šare na krznu koje nisu potpuno crne i daju vašoj mački posebnu nijansu. Ljubitelji mačaka pronašli su čak 22 pasmine crnih mačaka, pri čemu se 21 može razlikovati od potpuno crne upravo po nijansi crne boje, kao i uzorku.

Egipćani su ih obožavali kao bogove

Stari Egipćani su jako cenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao Mačja boginja. I za sve crne mačke koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija te boginje. Svako ko bi naneo štetu crnoj mački bio bi kažnjen.

Nesreća povezana s grčkom mitologijom

Verovanje o tome da crne mačke donose nesreću povezano je s legendom o tome da je Zevsova supruga Hera kaznila nekoga ko je nije zadovoljio pretvarajući ga u crnu mačku. Veruje se da je ta mačka proterana u podzemlje, usled čega su praznoverni Grci crne mačke počeli povezivati sa smrću i zagrobnim životom.

Održavaju srećan brak

U Midlandsu (Velika Britanija) veruju da je crna mačka povezana sa srećnim brakom, pa su crne mace često naslikane na pozivnicama za venčanje, karticama za mladence, kao i drugim ukrasima povezanim s venčanjem.

Imaju tajnu vezu s vešticama?

Od 17. veka i suđenja Vešticama iz Salema seže verovanje da crne mačke imaju vezu s vešticama. Naime, puritanci su crne mačke doživljavali kao vražje delo, zbog čega si ih proterivali iz sela. No, mnoge žene bi se smilovale nad njima i hranile ih. Zbog urođenog nepoverenja prema ženama kojima se tada sudilo zbog svega i svačega, bilo je i onih koje su osuđene kao veštice zato što se “druže” s crnim mačkama.

(Kurir.rs/ Srbijadanas)