JEDNO JAJE NA DAN – 8 PROMJENA: Ovih 8 stvari će se dogoditi u vašem organizmu…

 

Danas vam donosimo nešto više o zdravstvenim dobribitima jaja.
Često su ljudi ispitivali svojstva kokošijih jaja, a dokazano je da je sastav kokošijih jaja zapravo vrlo jedinstven na nekoliko načina.

Iz tog razloga smo prikupili neke dokaze nedavnih studija, i u današnjem članku ćemo pričati o dobrim svojstvima koje pileća jaja mogu ponuditi tijelu.

Jedno jaje je odlično, a 2 jaja dnevno bi mogla biti savršena dnevna doza.

Evo nekoliko promjena koje će se desiti ako jedete dva jajeta dnevno:

Usporit će proces starenja:

Jedna studija koju su sproveli holandski naučnici tvrdi da je 87% žena od 35 do 40 godina koje su konzumirale jaja uspjele da se riješe starosnih pjega. Štaviše, njihova koža je takođe bila i zategnutija. Bore oko očiju koje se pojavljuju kod muškaraca su takođe izglađene.

Korisna su kad se planira trudnoća:

B vitamini su dio formiranja polnih hormona. Na primjer, vitamin B9 ili folna kiselina mogu pomoći crvenim krvnim ćelijama i nervnoj cijevi fetusa da se formiraju.

Takođe smanjuje rizik od poremećaja u mentalnom razvoju kod djece.

Iz tog razloga je vitamin B9 vrlo neophodan za žene prilikom trudnoće. Jedno kokošije jaje sadrži 0.7mcg ovog vitamina.

Uveliko posmažu mršavljenje:

Pojedini američki naučnici su zaključili da kombinovanjem niskokaloričnih namirnica i kokošijih jaja za doručak možete brže izgubiti na težini. Ova vrsta doručka će vas dugo držati sitim, te ćete moći da smanjite količinu hrane koju konzumirate kasnije u toku dana.

Smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti:

Pojedina nova istraživanja su pokazala da holesterol iz jaja je zapravo izbalansiran sa fosfatidima, te ne šteti našem zdravlju. Štaviše, on sprječava sopstvenu proizvodnju holesterola u tijelu. Pritom, jaja sadrže omega-3 kiseline koje snižavaju nivo triglicerida, na taj način smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kompleks vitamina B će sačuvati našu kožu, kosu i jetru:

Biotin, vitamin B12 i drugi svarljivi hranljivi proteini doprinose jačanju kože i kose. Takođe, u kokošijim jajima ima i fosfolipida koji pomažu pri eliminaciji toksina iz jetre.

Vitamin D pomaže pri apsorpciji kalcijuma:

Ukoliko ponudite čovjeku izbor između ispijanja kašike ribljeg ulja i konzumiranja kuhanog jajeta, većina bi se odlučila za jaje. Sadržaj vitamina D je isti u oba slučaja.

Takođe, naučnici su pronašli način da povećaju količinu D vitamina u jajima tako što se pilići hrane posebnim suplementima. Vitamin D će za uzvrat pomoći da se kalcijum apsorbuje, te će ojačati kosti i zubi.

Lutein čuva vid:

Pojedina nova istraživanja su pokazala da su kokošija jaja takođe bogata luteinom. Ovo je za uzvrat odgovorno za bistar i oštar vid. Ukoliko patite od deficita luteina, vaše oči će početi da se troše i prikupiće se neke destruktivne promjene u očnom tkivu.

Mozak je pod zaštitom holina:

Fosfolipidi koji potpomažu komunikaciju između moždanih ćelija su sačinjeni od holina. Zapravo je klinički dokazano da je ovaj vitamin najbolji za izgradnju materije mozga. Ukoliko konzumirate 2 jajeta dnevno, tijelo će imati dovoljno ovog nutrijenta. Međutim, ako patite od deficita, to može dovesti do gubitka pamćenja.

Ovo je 8 razloga zbog kojih biste trebali da konzumirate više jaja, a više nam zasigurno i ne treba.

Zato pojedite i vi jedno kuvano jaje danas.

Izvor: webtribune.rs