IZNENADNI POTEZ PREDSJEDNIKA SRBIJE UZBURKAO DUHOVE: Vučićeva poruka u Bijeljini direktan prst u oko Miloradu Dodiku…

 

Prilikom nedavne posjete Republici Srpskoj, Aleksandar Vučić je gostovao na BN TV u Bijeljini. Ništa neobično ne bi bilo u ovom gostovanju da nije riječ o televiziji koja već godinama vodi medijski “rat” sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Srpski lider je ovom prilikom istakao i da poštuje opoziciju u Republici Sprskoj, kao i da neće komentarisati predstojeće izbore, što su mnogi ocijenili kao direktan napad na Dodika.

Vučića je isped zgrade BN televizije dočekao vlasnik i direktor Vladimir Trišić. Nakon srdačnog pozdrava, Vučić je zajedno sa direktorom Trišićem ušao u zgradu BN televizije, gdje su imali kraći “prijateljski razgovor”, navodi se na sajtu BN TV.

Tokom boravka u zgradi ove televizije, Vučić je dao i ekskluzivni intervju za centralni Dnevnik 2.

Vučić je BN televiju posetio po završetku zvanične ceremonije obilježavanja “Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave” u Bijeljini.

Vučićeve poruke

Odgovor na pitanje zašto su baš ovo gostovanje i stavovi tokom istog izrečeni izazvali buru u regionalnoj javnosti, leži u dugogodišnjem sukobu BN TV i Milorada Dodika, trenutno člana Predsjedništva BiH, ali i kandidata za predsjednika Republike Srpske na predstojećim izborima, piše Nova.rs.

Dodik u javnim nastupima često napada ovu televiziju i njenog direktora, a ni zaposleni u tom mediju mu nisu ostajali dužni. Stoga se postavlja pitanje da li je ova Vučićeva posjeta svojevrsna poruka Dodiku, ali i glasačima u Republici Srpskoj, pita se Nova.rs!?

Naime, na pitanje da li ima pritisaka zbog zvanične politike koja se vodi u Republici Srpskoj, Vučić je rekao da o tome neće da govori, navodeći da poštuje rukovodstvo Republike Srpske kao što poštuje i opoziciju.

“Šta god da je i da jeste, ja nikad o takvim stvarima ne bi govorio i da ih ima i da ih nema. Poštujem rukovodstvo Republike Srpske, poštujem i one koji su u opoziciji i želim da ostanem neko ko podržava srpski narod u Republici Srpskoj. Neću da se miješam u izborni proces. Narod u Republici Srpskoj izabraće onog koga želi”, kazao je Vučić.

Što se tiče kontakata sa vlastima u BiH, predsjednik Srbije je otkrio da se čuje redovno, bar jednom u mesec dana i sa političarima u Sarajevu.

“Ako me pitate ima li suštinskih razgovora nema. Ja svaki put kada dolazim u BiH prijavim svoju posjetu. Trudim se da imam pristojne odnose sa svima. Mene zanima hoće li da grade auto-put Beograd- Sarajevo i bio bi zadovoljniji kada bi malo brže donosili odluke. To bi bilo dobro i za Bošnjake Pazara, Tutina, Sjenice iz Sarajeva…to bi bilo dobro i za Srbe iz Sarajevsko-romanijske oblasti, Heregovine. Tu svi dobijamo i kada vidite da svi dobijamo ne znam zašto se čeka”, poručio je Vučić.

Govoreći o stanju u regionu u svjetlu svjetske krize i sukoba, Vučić je rekao da vjeruje da neće doći do sukoba.

“Daćemo sve od sebe da sukobe izbjegnemo. Mi smo sve te ratove probali, bezbroj puta se sukobljavali, hajde da malo probamo mir i da probamo da u miru živimo i sarađujemo. Zato smo ponudili Otvoreni Balkan i zato mislimo da je to sjajna ideja, jer kada budemo brisali granice između nas, a poštovali državni integritet i sve drugo što neko drugi traži, što nije problem, onda će se ljudi osećati lakše, biće veće poverenje, lakše će se povezivati”, kazao je srpski predsjednik.

Njegov prijatelj, kako je u medijima često predstavljano, ali i saradnik Milorad Dodik, još uvijek nije komentarisao ove Vučićeve poruke.