IZETBEGOVIĆ: MEMIĆA I SKAKU NEKA BRANE ADVOKATI, JA ĆU BRANITI BIH I BOŠNJAČKI NAROD!

“U trećini vijeka, koliko SDA postoji, nije se puno toga promijenilo. Jedna vrlo stabilna stranka koja se drži svojih politika, principa, agende trećinu vijeka”, istakao je u ovosedmičnom izdanju Dnevnika D Federalna televizije predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Ono što je neupitno, što je iza nas ostalo nakon te 33 godine je da smo otvorili procese demokratizacije, slobode misli, medija. Da smo se toga držali u ratu, nikad nije cenzura uvedena, i da se nakon rata tamo gdje je SDA to najviše razvilo. To je neupitna stvar. Čak ponekad i na štetu SDA. Mogućnost kritikovanja, iznošenja i neistina ponekad, ali bolje i tako nego da imamo kontrolirane medije. Druga stvar, tokom rata tamo gdje smo mi kontrolirali oružanu silu nemjerljivo se najmanje zločina desilo. To je jedno veliko postignuće koje je nakon rata omogućilo da budemo šampioni i u nekom pomirenju, u pokušaju da se ponovo uspostavi multietnička supstanca BiH, duša BiH. I četvrto bitno jeste da kad je u pitanju ekonomija, izgradnja, da 70% PDV-a se prikupi tamo gdje je dominanatna SDA. Da se s tih teritorija pune svi budžeti. Peto se odnosi na samu SDA – zadnja tri ciklusa mi smo dominantni pobjednici izbora.”

Kaže da je čudna stvar što SDA nije imala kapacitet da formira većinu.

“To je možda greška SDA, što nije držala predizborni koalicioni kapacitet. Što je računala kao uvijek nakon izbora, ali to su stranci spriječili. Oni su podijelili probosanski blok, uzeli sebi poslušnički dio tog bloka i nagovorili ga da ne ide sa nama u koaliciju. To je sad stvar koja se može konstatovati da je bila takva i to nije normalno. Promijenili su Ustav, oktroisali Ustav.”

Probosanski blok podijeljen na poslušne i neposlušne

Izetbegović tvrdi da bi, da su stranci pustili da se postizborni proces normalno odvija, SDA napravila koaliciju kao najjača stranka koja može najviše da da.

“Kada vam neko nešto veliko nudi, vi pričate o tome koga ne volite. Koga vole? Je li vole HDZ? Je li vole Dodika? To su besmislice. Sasvim je jasna stvar, podijeljen je namjerno probosanski blok, odbačeni su oni koji ne slušaju strance, dakle neposlušni i manji dio tog bloka, možda jedna trećina je uzeta jer je poslušnička, jer pristaje na izmjene Ustava, na poigravanje sa Ustavom.”

Navodi da SDA prije svega u Neumu nije poslušala strance.

“U principu smo imali jedna gard u odnosu na njih koji je njih nervirao. Sve vrijeme smo grebali po savjesti. Odlikovanje Radovanu Karadžiću i ostalo, mi smo ružili međunarodnu zajednicu, govorili im da nemaju hrabrosti da se suprotstave Dodiku, da kalkulišu. A ljudi ne vole da im se takve stvari govore. Kad je bila u pitanju migrantska kriza oni su došli do mene, na kraju su sve smjestili kroz teritorij gdje žive Bošnjaci. Onda su zamislili u Živinicama, Hadžićima i Krajini tri trijažna centra gdje bi ste imali zatvoreni dio, zatvore gdje bi se vršila trijaža i gdje bi faktički evropske zemlje odabirale bolji dio tih migranata, prihvatljiviji, a ostali bi se zadržavali kod nas. Tako su nas tretirali. Ja sam se odupirao i tome i takovm jednom odnosu i tome kako se odnose spram Dodika. Zabirnjavajuća je to stvar bila. Vidjeli smo kako to dobija ubrzanje koje u konačnici nećete moći da zaustavite. I konačno, mislim da je kulminacija bila sa Neumom. Oni su meni rekli da su nam namijenili tu ulogu. Morat ćete neke stvari da uradite da bi ste sačuvali mir. Dakle popustiti HDZ-u i SNSD-u u nekim stvarima da bi se sačuvala stabilnost. Ja nisam bio spreman na to.”