IZ BEČA STIGLA PORUKA VLASTIMA U BiH: “Put u EU vodi preko Brisela, a ne preko Moskve”

 

Osvrnuo se i na nedavno donesene odluke visokog predstavnika u BiH koje se tiču Izbornog zakona BiH. Savezni ministar za evropske i internacionalne poslove Austrije Alexander Schallenberg pozdravio je činjenicu da su u Bosni i Hercegovini opći izbori provedeni u skladu sa zakonom i na miran način jer je to važno za osiguranje povjerenja građana u demokratske institucije.

“Očekujemo da svi politički akteri preuzmu punu odgovornost i sarađuju kako bi se brzo uspostavila funkcionalna zakonodavna tijela. To je u interesu građana, ali i stabilnosti u široj regiji”, kazao je Schallenberg u intervjuu za Fenu. Napomenuo je da Austrija u potpunosti podržava ulogu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta i s kojim su u čestom kontaktu.

“Susreo sam se njim prošle sedmice kako bismo razgovarali o općim izborima kao i o destabilizirajućim efektima ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine na Bosnu i Hercegovinu”, dodao je ministar.

Osvrnuo se i na nedavno donesene odluke visokog predstavnika u BiH koje se tiču Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, kazavši da je stav Austrije jasan, a to je da će uvijek davati prednost dogovoru postignutom između političkih stranaka, ali smatra da odluke koje je sada donio Schmidt pružaju dobru i snažnu osnovu za bolje funkcioniranje Federacije.

“Građani zaslužuju funkcionalnu vladu i zbog toga odluke koje je donio Schmidt imaju našu punu podršku”, istaknuo je ministar Schallenberg. “Put u Evropu je dvosmjerna ulica. I da budem vrlo jasan: put vodi preko Brisela, a ne preko Moskve”, jasno je naglasio savezni ministar za evropske i internacionalne poslove Austrije Alexander Schallenberg.

Na pitanje koliko je vjerovatan nastavak proširenja Evropske unije, ministar je podvukao da je regija zapadnog Balkana tradicionalno prioritet Austrije, a nakon što je Rusija započela svoj rat protiv Ukrajine geostrateška perspektiva se tako dramatično promijenila te da više ne može biti sumnje – zemlje zapadnog Balkana pripadaju Evropi, ova regija nije njeno stražnje, nego njeno unutrašnje dvorište, njena otvorena terasa.

“Stoga Austrija ostaje čvrsti zagovornik proširenja Evropske unije u regiji. Mi sada očekujemo brzi napredak u procesu proširenja. Pozdravili smo činjenicu da su u julu otvoreni dugo očekivani pregovori o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Davanje statusa kandidata za članstvo u EU za BiH i liberalizacija viznog režima za Kosovo moraju biti logični sljedeći koraci”, stava je austrijski ministar.

Pojasnio je da postoje jasna očekivanja od vlasti Bosne i Hercegovine da konačno odlučno krenu naprijed s punom posvećenošću i odgovornošću. Ta očekivanja nisu nova, niti vlasti moraju početi raditi ispočetka, kaže ministar i dodaje da će napredak u reformama obnoviti energiju na putu Bosne i Hercegovine ka EU.

Na pitanje kako gleda na uticaj ruske invazije na Ukrajinu u regiji zapadnog Balkana i s tim u vezi moguće proširenje EU, ministar Schallenberg je kazao da je ruski agresorski rat odlučujući trenutak za Evropu koji zahtijeva temeljne odgovore.

“Ako se želi da zemlje zapadnog Balkana budu dio evropskog modela, vjerodostojna perspektiva članstva u Evropskoj uniji sada je važnija nego ikada prije”, kazao je ministar i dodao da je Austrija oduvijek čvrsto podržavala proces proširenja u regiji te da je krajnje vrijeme da proces proširenja poluči opipljive rezultate.

“Mislim na brz pristup elementima jedinstvenog tržišta, ali i drugim područjima poput sigurnosti. Iznad svega, moramo naći načine da pristupne procedure što prije povežu napredak u reformama s konkretnim benefitima, tako da zemlje kandidati i njihovi građani imaju koristi”, zaključio je u intervjuu za Fenu savezni ministar za evropske i internacionalne poslove Austrije Alexander Schallenberg.

(S.Bosna)