IVICA PULJIĆ OTKRIVA: „Odgovor koji sam dobio sasvim demantira sve Dodikove i ruske priče da je visoki predstavnik nelegitiman. Čuli smo gomilu budalaština i skandaloznih izjava…“

-Kaže da se Dodik bori protiv kolonizatora. Sve na radost ruskog ambasadora, poručio je Puljić.

 

Ivica Puljić, čuveni bh. novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona izvještavao je uživo sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, te je na društvenim mrežama podijelio nekoliko zanimljivih činjenica.

-Kada je visoki predstavnik Christian Schmidt završio svoj govor pitao sam ured glasnogovornika UN-a zašto govor nije stavljen među dokumente. Rečeno mi je da je to zato što visoki predstavnik nije povezan s UN-om. To sasvim demantira sve Dodikove i ruske priče da je visoki predstavnik nelegitiman jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti.

Na Vijeću sigurnosti govorio Visoki međunarodni predstavnik. Tako i treba. Željka Cvijanović izašla dok je Schmidt govorio. Kasnije ga nazvala despotom i diktatorom. Kaže da se Dodik bori protiv kolonizatora. Sve na radost ruskog ambasadora, poručio je Puljić, te dodao:

-Onda je spomenuto nekakvo pismo koje Denis Bećirović poslao UN-u u kojem kaže da je Cvijanovićka nelegitimno došla na Vijeće sigurnosti na kojem je zastupala svoju zemlju koju je nazivala isključivo BiH, a nikada Bosna i Hercegovina. Alkalaj je samo zvrljao okicama naokolo.

Onda je Vijeće sigurnosti jedva dočekalo kraj nekakve rasprave o BiH u kojoj smo čuli gomilu budalaština i skandaloznih izjava. Rezultat Željka i Rusi 2 poena. Schmidt i Zapad 13 poena. Bosna i Hercegovina – nula poena, poručio je Puljić.

(SB)