IVANA MARIĆ UZVRAĆA ŠEMSUDINU MEHMEDOVIĆU: „Pobunio bi se on i ranije protiv toga, ali nije znao…“

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa zastupnika SDA u državnom parlamentu Šemsudina Mehmedovića.

Kratak komentar na društvenim mrežama objavila je politička analitičarka Ivana Marić.

-Evo zašto je bitno da se stranke smjenjuju na vlasti. Mehmedović je preko 20 godina bio u vlasti i tek sad, nakon što je SDA prešla u opoziciju, on je shvatio da su SDfA, HDZ i SNSD funkcioneri, sve ove godine, službene automobile koristili i privatno. Šok i nevjerica, poručila Marić te dodala:

-Strašno je to da ljudi službene automobile i tjelohranitelje koriste u privatne svrhe, pa ih čak ustupe i svojim bračnim partnerima. Pobunio bi se Mehmedović i ranije protiv toga, ali nije on znao da neki to rade, poručila je sarkastično Ivana Marić.

Podsjetimo, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović održao je press konferenciju na temu “Službena vozila u institucijama BiH – upitno korištenje 24 sata dnevno”.

Kako je rekao, podaci koje je dobio od institucija o korištenju službenih vozila 24 sata dnevno su zapanjujući te je pozvao na izmjenu Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH.

Naime, u skladu s Pravilnikom rukovodilac institucije sam sebi može dodijeliti korištenje službenog automobile.

“Čak 149 službenih vozila stavljeno je na raspolaganje pojedincima 24 sata dnevno, funkcionerima i rukovodećim državnim službenicima, samo na nivou BiH. Možete zamisliti kakvo je stanje na entitetskom i nižim nivoima. Radi se o ministima i direktorima institucija, njihovim zamjenicima, sekretarima ministarstava…”, rekao je Mehmedović.

Dodao je da ovaj broj nije konačan, jer je poslao upite na 73 adrese u institucijama, a dobio je 68 odgovora.

“Institucije posjeduju i druga vozila koja koriste u službene svrhe. Problematiziram skupocjena vozila koja su na raspolaganju 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a čije troškove plaćaju građani ove države. U njihovom putnom nalogu upisuju se samo kilometraža, a relacije u toku mjeseca navode se samo za relacije iznad 80 kilometara i sve se uveliko zloupotrebljava”, naveo je Mehmedović.

Kaže da se desetine miliona državnog novca koristi za kupovnu i servisiranje tih vozila.

“Ne postoji razlog da bilo koji rukovodilac u ovoj zemlji ima na raspolaganju vozilo 24 sata, osim štićenih osoba, naravno”, ističe Mehedović.

Dodaje da je Pravilnik koji se onosi na korištenje službenih vozila 24 sata dnevno donesen u martu 2015. godine te je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH donio isti Pravilnik koristeći isti tekst.

“Neka javnost bude upoznata s tim da se 149 službenih vozila vozi i u privatne svrhe, na vikendice, ljetovanja… Voze ih i pojedini članovi porodice funkcionera”, kaže Mehmedović.

Osim toga, veliki broj funkcionera je zaposlio lične vozače čije se plate isplaćuju iz državnog budžeta, kao i naknade za prekovremene sate.

“Primjer je Parlamentarna skupština BiH koja je u prethodne četiri godine za prekovremene sate vozačima isplatila oko 100.000 KM. I ponovo će. Samo je vozač Nikole Špirića u prvih pet mjeseci ove godine imao više od 10 sedmica prekovremenog rada. Po ovome se čini da se Špirić i njemu slični ‘ubiše od posla’”, naveo je Mehmedović.

Naveo je i primjere institucija i broja korištenja slubenih vozila te je rekao da, na primjer, u UIO šest funkcionera koristi ova vozila, dok u Graničnoj policiji BiH direktor, zamjenik i pomoćnik koriste specijalizovana vozila.

“PSBiH iako ima pravo ne vodi nadzor po ovom pitanju. S druge strane 15 institucija postupa odgovorno. Primjera radi, Centralna banka, jedna od najvažnijih institucija, koja ima 347 uposlenih i nijedno imenovano lice, pa ni guverner, nemaju na raspolaganju službeno vozilo 24 sata dnevno. Slično je i u Ustavnom sudu i Sudu BiH”, kaže Mehmedović.

Od Vijeća ministara BiH je zatražio da ovaj Pravilnik stavi van snage i da se službena vozila koriste samo u službene svrhe te je pozvao da s desetine miliona za ovu stavku preusmjere u druge opravdane svrhe.