IRFAN ČENGIĆ UPOZORAVA: “Schmidtovi amandmani se ne provode i ismijavaju…”

“Nakon 3 mjeseca bez sjednice konačno zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. Odlična vijest da je konačno set energetskih zakona na dnevnom redu. Ovi zakoni su bili stigli u proceduru prošle godine i mogli su davno biti usvojeni, gubitak od 5-6 mjeseci za ovaj sektor je značajan. Nažalost zakona o Južnoj interkonekciji još uvijek nema u proceduri”, napisao je delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta entiteta f BiH Irfan Čengić (SDP).

Kritizirao je da opet na dnevnom redu nema zakona bitnih za EU put, Zakon o sukobu interesa i zakon o zaštiti zviždača nakon što su prije 10 mjeseci dostavljeni u proceduru, prije više od mjesec su povučeni i još uvijek nisu vraćeni.

 

“Nažalost na dnevnom redu nema dosta zakona koji su usvojeni prije više od 45 dana u PDPFBiH, što je ustavna obaveza po Schmidtovim amandmanima koji se i dalje ne provode i ismijavaju se od rukovodstva Doma naroda.

Naravno, Ured visokog predstavnika nije reagirao i popravio ovaj član u Ustavu jer nikada nisu ni mislili da će biti primjenjivan”, dodao je Čengić.